S obzirom kako se ubrzano radi na Federalnoj Vladi i županijskim izbori su sve bliže, dijele se i vaučeri za ljetovanje u BiH

S obzirom kako se ubrzano radi na Federalnoj Vladi i županijskim izbori su sve bliže, dijele se i vaučeri za ljetovanje u BiH

Na federalnoj i županijskim vladama zadnji se mjesec užurbano radi. Vlada HNŽ po prvi put u povijesti će dodijeljivati besplatne udžbenike, a i federalna Vlada se bori da stvori privid rada. Federalni premijer optuženik Novalić nabio je kacigu i posjetio Aluminij Industries, a ministrica turizma obećala građanima vaučere za ljetovanje u BiH u iznosu od po 200 maraka.

Vlada FBiH je, na prijedlog Federalnog ministarstva okoliša i turizma, usvojila Program utroška s kriterijima raspodjele sredstava transfera za razvoj turizma u FBiH, utvrđenih proračunom FBiH za 2022. godinu u ukupnom iznosu od 5.000.000 KM. Ovim sredstvima obuhvaćeno je pet programa.

“Prvi program, u iznosu od 2.000.000 KM, predviđen je za promociju domaćeg turizma subvencioniranjem boravka građanima Federacije BiH u ugostiteljskim objektima koji pružaju usluge smještaja na području FBiH. Korisnici ovih sredstava su pravne osobe registrirane u FBiH koje, pored ostalih aktivnosti, posluju kao internet servisi za prodaju turističko-ugostiteljskih usluga, s tim da su u 2021. godini na taj način realizirale više od 1.000 turističkih paket-aranžmana putem online platforme i online plaćanja. Posredstvom ovih pravnih osoba izdavat će se vaučeri punoljetnim građanima FBiH (domaćim turistima)”, naveli su iz federalne Vlade.

Za domaćinstva u ruralnim predjelima 300 tisuća

“Za program podrške iznajmljivačima, a s ciljem proširenja i unaprjeđenja smještajnih kapaciteta i infrastrukture u domaćinstvu i seoskom domaćinstvu u ruralnim predjelima, planirano je ukupno 300.000 KM. Iznos je namijenjen domaćinstvima koja imaju kategorizirane objekte. To znači da posjeduju rješenje nadležnog federalnog ministarstva o ispunjavanju minimalno-tehničkih uvjeta, te vrsti i kategoriji objekta, ili rješenje nadležnog županijskog ili općinskog/gradskog organa, s najmanje 20 posto udjela vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta za koji aplicira.

Sredstva od 700.000 KM namijenjena su sufinanciranju umjetnog osnježavanja u okviru ski centara na skijalištima u FBiH, a korisnici su pravne osobe registrirane u FBiH, koje upravljaju ski liftovima i za to posjeduju upotrebnu dozvolu, te imaju najmanje 20 stalno zaposlenih i osigurano najmanje 50 posto učešća vlastitih sredstava u odnosu na vrijednost projekta”, naveli su iz federalne Vlade.

Osudili su i vandalski čin na Partizanskom groblju, te skoknuli do Aluminija. Posjeta je upriličena na poziv rukovodstva kompanije Aluminij Industries d.o.o., a u delegaciji su bili premijer Federacije BiH Fadil Novalić, zamjenica premijera i federalna ministrica financija Jelka Milićević, te federalni ministar energije, rudarstva i industrije Nermin Džindić i federalna ministrica okoliša i turizma Edita Đapo.

Tom prilikom, menadžment kompanije Aluminij Industries predvođen direktorom Amirom Gross Kabirijem, te zamjenicom direktora Suzi Mikulić, upoznao je delegaciju Vlade FBiH sa do sada poduzetim aktivnostima i ostvarenim rezultatima rada.

Na koncu ostaje samo zapjevati “…samo da je ‘vako svaki dan”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar