Sabur

Sabur

Pojam sabur arapskog je podrijetla i u doslovnom jezičnom smislu znači „suzdržavanje“ ili „odustajanje“, a u islamskoj se tradiciji ovime označava obuzdavanje duše od uznemirenosti i srdžbe, jezika od žaljenja i tjelesnih organa od činjenja nereda.

Priredio: Dražen Kustura

Sabur predstavlja jedan od temeljnih moralnih načela za muslimana, a prema tom vjerovanju, njime su bili obdareni poslanici. Ljudi koji ga posjeduju, prema islamskom učenju, obdareni su Allahovom posebnom milošću.

Ovu vrlinu potencira i muslimanska sveta knjiga Kur’an u brojnim svojim ajetima, a neki od najpoznatijih citata koji se tamo mogu naći su: „O vjernici, budite strpljivi i izdržljivi, na granicama bdijte i Allaha se bojte, da biste postigli ono što želite” ili „A Allah voli izdržive“ ili „Samo oni koji budu strpljivi bit će, bez računa na građeni“ ili „Tražite sebi pomoći u strpljivosti i obavljanju namaza! Allah, je doista s izdržljivim.“

Prema islamskoj tradiciji, postoje tri vrste sabura: strpljivost u izvršavanju Allahovih zapovjedi i činjenju dobrih djela, zatim strpljivost prema zabranama i grijesima (biti ustrajan u nečinjenju grijeha) i posljednja je strpljivost naspram odredbe i sudbine. Na osnovu ovoga strpljivost može biti: obvezna (pridržavanje zapovijedi), pohvalna, zabranjena i dopuštena.

/Nedjelja.ba/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar