SAČUVAJMO USPAVANKE: Nocturno na praznim sarajevskim ulicama

SAČUVAJMO USPAVANKE: Nocturno na praznim sarajevskim ulicama

Brojna istraživanja potvrđuju koristi tradicionalnih metoda uspavljivanja u ranom djetinjstvu za zdrav psihički razvoj, izgradnju obiteljskih veza i povjerenja, samopouzdanje djeteta, razvoj sluha i jezičnih vještina, proširenje vokabulara i brži razvoj sposobnosti razumijevanja, izražavanja i muzikalnosti djeteta, što ima pozitivan utjecaj na djetetov daljnji razvoj, socijalizaciju i školovanje.

 

 

Bliskost roditelja kroz glas, dodir, narativ i melodiju

Dreamdreams.ba će biti prva online web platforma/arhiva uspavanki u svijetu koja okuplja mnoge profesionalce: muzičare, pedagoge, etnomuzikologe, producente, lingviste, prevoditelje.

U ovoj fazi projekta, korisnici će uskoro moći koristiti YouTube kanal Dream Dreams, na kojem će biti prikupljene mnoge uspavanke iz svijeta kao i autentične uspavanke iz naše regije.

Običaj uspavljivanja djece pričanjem priča i pjevanjem uspavanki ubrzano nestaje, nemilosrdno ga zamjenjuje trend uspavljivanja putem ekrana televizora, računara, tableta, telefona.

Direktni kontakt i bliskost roditelja i djece kroz glas, dodir, narativ i melodiju koji gradi dječje samopouzdanje, emotivno sazrijevanje, širi vokabular i prenosi važne verbalne i neverbalne poruke, na žalost sve je rjeđi.

 

Za početak legendarni Oliver

Uz surogat digitalne kontakte, djeca se sve slabije socijaliziraju i u vlastitoj porodici i u procesu školovanja. To je samo jedan od faktora što su lakše i teže mentalne poteškoće kod mladih u alarmantnom porastu.

“Nocturno”, autora Zdenka Runjića i Jakše Fiamenga, oživio je legendarni Oliver Dragojević još 1979. godine, a izvedbu koju slušate danas kao prvu uspavanku projekta Dream Dreams, otpjevala je sjajna Antonija Batinić, prepoznatljivi vokal Mostar Sevdah Reuniona.

Snimljena je uživo tijekom pandemije na pustim ulicama Sarajeva, a Antonijin čarobni glas obojio je gradske ulice u sitni sat.

 

Posveta Mahiru Rakovcu

Danas se navršava pet godina od tragične smrti dječaka Mahira Rakovca iz Sarajeva. Želimo posvetiti Antonijinu izvedbu “Nocturna” sjećanju na Mahira i njegovu porodicu te zamoliti sve roditelje da pronađu vrijeme zagrljaja, blizine i pjevanja za svoju djecu. Takvi momenti su važni za osjećaje sigurnosti i ljubavi za sve nas.

 

“Nadamo se da će ‘Nocturno’ pomoći da roditelji pronađu to dijete u sebi koje su nekad bili te da će ponovo pjevati svojoj djeci.

 

Ovim putem pozivamo sve koji koriste uspavanke, napjeve i pričice za uspavljivanje svoje djece ili se sjećaju čime su ih uspavljivali njihovi roditelji da se snime mobitelom /snimanje vodoravno/ i pošalju snimku uz kratak opis na email adresu: [email protected].

 

Vaša sposobnost pjevanja, intonacija ili ljepota glasa nisu bitni, bitno je da se ovi tekstovi i melodije sačuvaju od zaborava”, poručili su iz Art Laba.

 

Vratimo zajedno ovakve čarobne trenutke roditeljima/odraslima i djeci u naše živote, počnimo graditi sigurniji i ljepši svijet za našu djecu, navodi se u zaključku priopćenja.

 

Artistička laboratorija Art Lab iz Sarajeva i Tirana Ekspres iz Albanije pokrenuli su projekt/inicijativu pod nazivom “Snivaj snove/Dream Dreams”, posvećenu uspavankama kao ugroženoj kulturnoj baštini koja je nepravedno zanemarena i ubrzano nestaje.

 

Izvor: klix.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar