SAD preko Bliskog istoka Ukrajini navodno šalje moćni PZO sustav

SAD preko Bliskog istoka Ukrajini navodno šalje moćni PZO sustav

Danas je 282. je dan rata u Ukrajini. Kijev naredio istragu ogranka pravoslavne crkve. 13.000 mrtvih ukrajinskih vojnika. Biden spreman razgovarati s Putinom. SAD preko Bliskog istoka Ukrajini šalje NASAMS

Na dalekom istoku Rusije srušio se lovac-presretač MiG-31

Ruski borbeni zrakoplov MiG-31 srušio se u okrugu Nadeždinski u Primorskom kraju na dalekoistočnom dijelu Ruske Federacije. Oba pilota su se katapultirala, prenosi agencija RIA Novosti.

“Deset kilometara od sela Aleksejevka u šumu je pao lovac-presretač MiG-31. Srušio se odmah nakon polijetanja”, rekao je izvor.

Utvrđuje se zdravstveno stanje pilota.

Rusi u Kazahstanu testirali novi projektil

Moskva je testirala novi projektil iz sustava protubalističke obrane (ABM) na poligonu Sary Shagan u Kazahstanu, ustvrdilo je jutros rusko ministarstvo obrane.

Rusi tvrde da je testiranje bilo uspješno, ali nisu iznijeli više detalja.

Vijest o testiranju najnovijeg naoružanja stiže nakon što su ruski čelnik Vladimir Putin i kazahstanski predsjednik Kasim-Džomart Tokajev potpisali novi dokument o suradnji.

Kako je prenio general-bojnik Sergej Grabčuk, novi projektil je opravdao očekivanja.

“Borbeni timovi su uspješno izvršili zadatak, pogodili su lažnu metu s potrebnom preciznošću”, rekao je.

Britanski obavještajci: Evo zašto Rusi ne kreću u kopnenu ofenzivu velikih razmjera

Rusko povlačenje sa zapadne obale rijeke Dnjepar prošlog mjeseca pružilo je ukrajinskim oružanim snagama priliku za napad na dodatne ruske logističke čvorove i komunikacijske linije, sugerira u najnovijem izvješću britanska obavještajna služba.

Ova je prijetnja vrlo vjerojatno potaknula ruske logističare da premjeste opskrbne čvorove, uključujući željezničke transferne točke, dalje prema jugu i istoku, stoji u izvješću .

“Ruske logističke jedinice morat će obaviti dodatno radno intenzivan utovar i istovar sa željezničkog na cestovni transport. Cestovni pokreti će nakon toga i dalje biti ranjivi na ukrajinsko topništvo dok budu opskrbljivali ruske prednje obrambene položaje”, dodaje se u izvješću.

“Ruski nedostatak streljiva (pogoršan ovim logističkim izazovima) vjerojatno je jedan od glavnih čimbenika koji trenutačno ograničavaju ruski potencijal da ponovno pokrene učinkovite kopnene ofenzivne operacije velikih razmjera.”

Finska premijerka: “Europa nije dovoljno jaka. Bili bismo u nevolji bez SAD-a”

Finska premijerka Sanna Marin pozvala je Europu da izgradi vlastite obrambene sposobnosti nakon rata u Ukrajini, rekavši da bez pomoći SAD-a nije dovoljno otporna.

“Trebali bismo biti sigurni da smo jači”, rekao je Marin u petak u Sydneyu. “I bit ću brutalno iskrena s vama, Europa nije dovoljno jaka. Bili bismo u nevolji bez Sjedinjenih Država.”

Marin je inzistirala da se Ukrajini mora dati “što god je potrebno” da dobije rat, dodajući da su Sjedinjene Države bile ključne u opskrbi Kijeva oružjem, financijama i humanitarnom pomoći potrebnom za zaustavljanje napredovanja Rusije.

“Moramo se pobrinuti da također gradimo sposobnosti kada je u pitanju europska obrana, europska obrambena industrija, i osigurati da se možemo nositi s različitim situacijama”, rekla je.

Marin je rekla da je, kada je Rusija napala Ukrajinu 24. veljače, prioritet većine Finaca “preko noći” promijenjen u sigurnost.

Sve dok Rusija nije napala Ukrajinu, prioriteti Finske bili su radni bilateralni odnosi s Rusijom i blisko partnerstvo s članicama NATO-a, ali ne i članstvo, rekla je.

SAD preko Bliskog istoka Ukrajini šalje NASAMS

Sjedinjene Države navodno rade s dvije zemlje Bliskog istoka na prebacivanju naprednih sustava protuzračne obrane NASAMS u Ukrajinu u narednih tri do šest mjeseci.

Na Bliskom istoku raspoređeni su NASAMS, a neki od naših NATO saveznika i mi zapravo radimo s nekoliko bliskoistočnih zemalja i pokušavamo ih usmjeriti u Ukrajinu”, rekao je izvršni direktor proizvođača oružja Raytheon Technologies Greg Hayes za Politico kasno u četvrtak, dan nakon što je Pentagon dodijelio ugovor vrijedan 1,2 milijarde dolara Raytheonu za šest NASAMS-a za koje se očekuje da će biti izgrađeni krajem 2025.

Hayes je odbio imenovati bliskoistočne zemlje koje bi poslale sustave u Ukrajinu, ali podaci Agencije za obrambenu i sigurnosnu suradnju koje navodi Politico ističu Oman i Katar.

Kijev je primio dvije od osam odobrenih isporuka NASAMS-a početkom studenog.

NASAMS, ili nacionalni napredni raketni sustavi zemlja-zrak, imaju veći domet od ostalih sustava protuzračne obrane Ukrajine koje isporučuje zapad.

Izvor: Jutarnji List, foto: Yevhen Titov/Afp

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar