SAD: Sve je više dokaza da Rusi čine ratne zločine

SAD: Sve je više dokaza da Rusi čine ratne zločine

Postoji sve više dokaza da ruske snage sustavno čine ratne zločine u svakoj regiji Ukrajine u kojoj se nalaze, rekla je danas visoka dužnosnica američkog State Departmenta.

“To uključuje namjerne i disproporcionalne napade na civilnu populaciju te elemente civilne infrastrukture, zlostavljanje civila i ratnih zarobljenika, ali i pokušaje da se ti zločini prikriju. Bilježimo i niz izvještaja o egzekucijama, mučenjima i seksualnom nasilju”, rekla je Beth Van Schaack, američka dužnosnica iz ureda za globalnu pravdu State Departmenta.

Rusija namjerno cilja ukrajinsku energetsku infrastrukturu kako bi ostavila civilnu populaciju bez struje i grijanja, što bi mogao biti ratni zločin

Van Schaack je rekla da je “teško odrediti koji pojedinačni napad se može smatrati ratnim zločinom”, dodavši kako “svaki pojedinačni napad treba zasebno evaluirati ovisno o tome nalaze li se u blizini vojne mete ili se radi o isključivo civilnim objektima”. No rekla je kako “postoji konzistentan obrazac napada na civilne elemente infrastrukture”.

Dužnosnica je naglasila i rusku “konstrukciju goleme transnacionalne infrastrukture operacija filtracije, kroz koju su dosad prošle tisuće ukrajinskih građana”, što je “kršenje međunarodnog prava”.

“Postoje uvjerljivi izvještaji koji opisuju fizičko zlostavljanje, uključujući i egzekucije, u sklopu operacije filtracije i prisilnog preseljenja tisuća ukrajinske djece, koja su oteta i prisilno udomljena u Rusiji”, navela je, prenosi Index.hr.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar