Sakib Mahmuljin bivši komandant Trećeg korpusa Armije BiH osuđen na 10 godina: Nije spriječio zločine odreda El Mudžahidin

Sakib Mahmuljin bivši komandant Trećeg korpusa Armije BiH osuđen na 10 godina: Nije spriječio zločine odreda El Mudžahidin

Bivši komandant Trećeg korpusa Armije BiH Sakib Mahmuljin osuđen je na Sudu BiH na 10 godina zatvora prvostupanjskom  presudom.

U optužnici se navodilo da je u tijeku rata u Bosni i Hercegovini, oružanog sukoba između Armije Republike Bosne i Hercegovine i Vojske Republike Srpske na području općine Zavidovići, optuženi Sakib Mahmuljin, u svojstvu komandanta 3. korpusa Armije RBiH, u čijem sastavu je djelovao i odred „El Mudžahidin, u toku 1995. godine, dok je trajala vojna operacija Armije R BiH na širem području Zavidovića i Vozuće, u okviru koje su pripadnici odreda „El Mudžahidin“ počinili ratne zločine nad ratnim zarobljenicima i civilima srpske nacionalnosti na tom području, nije ništa poduzeo kako bi spriječio navedeni zločin, iako je imao informacije da se pripadnici ovog odreda spremaju počiniti zločin, te da nakon počinjenog zločina nije poduzeo ništa kako bi kaznio počinitelje zločina.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio krivično djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

Mahmuljinova obrana najavila žalbu

Obrana Sakiba Mahmuljina, nekadašnjeg komandanta 3. korpusa Armije BiH, najavila je žalbu na prvostepenu presudu od 10 godina zatvora za razne zločine koju mu je danas izrekao Sud BiH.

Mahmuljinov odvjetnik Fahrudin Ibrišimović najavio je ponošenje žalbe jer su očekivali oslobađajuću presudu.

Po njegovim riječima, ima mnogo dubioza koje sud nije riješio, od efektivne kontrole pa dalje.

– Za nas je svaka kazna loša, jer smo očekivali oslobađajuću presudu prema dokazima koje su prezentirali tužilaštvo i odbrana, ali šta je tu je. Nije ni prvi ni posljednji put da se nešto rješava apelacijama – kazao je on.

Optužnica je Sakiba Mahmuljina teretila da je počinio kazneno djelo ratni zločin protiv ratnih zarobljenika, ratni zločin protiv ranjenika i bolesnika i ratni zločin protiv civilnog stanovništva.

 

/Izvor: Fena/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar