Sakupljač amater kod Tomislavgrada pronašao fosilne ostatke Duvanjskog praslona

Sakupljač amater kod Tomislavgrada pronašao fosilne ostatke Duvanjskog praslona

Franjevački samostan i muzej u Tomislavgradu čuva nalaz praslona, ali i brojnih drugih životinja iz doba prije više od 3 i pol milijuna godina. Fosilne ostatke Duvanjskog praslona otkrio je prije 10 godina amater-sakupljač Vinko Ljubas na lokalitetu kamenoloma u Cebari kod Tomislavgrada.

Kaže kako je odmah znao da riječ o nečemu neobičnom, no nije ni slutio da će taj nalaz postati senzacionalno paleontološko otkriće

“Prvi pronalazak je bio tri fosilna zuba praslonova koji su bili identični, riječ je bila o nečemu što krije svoju tajnu”, rekao je Ljubas za BHRT.

A tajna je razotkrivena kad su nalazi poslani na analizu u Beč. No, onda je sve stalo, kaže Vinko, dok se u cijelu priču nije uključio franjevački gvardijan, fra Sretan Ćurčić i, zahvaljujući njemu, više od 1000 okamina je sačuvano. Vrijednost ovog nalaza je što je vrlo rijedak i u svjetskim razmjerima, što je na jednom mjestu pronađena gomila fosilih skeletnih ostataka različitih životinja.

Podrška bh. vlasti izostala

”Posebnost Cebare je u tome što je tu pronađen zoološki vrt, životinjsko carstvo na jednom mjestu, ne samo slonovi, nego sabljozube mačke, tapiri, dabrovi, pragoveda, prakonji, raznorazne ptice, nema šta nema, i to je samo, zapravo, jedan površinski kop što smo mi tu našli”, rekao je fra Čurčić.

Prije dvije godine u okviru samostana izloženo je 25 fragmenata kostiju i trodimenzionalni prikaz praslona dostupan široj javnosti koja se na ovom mjestu može upoznati s geološkom prošlošću duvanjskog kraja

“Vi nemate prije Beča, prije Bugarske, ovakvu dioramu. Ovo jest već jedan međunarodni projekt, gdje su se uključile Bosna i Hercegovina, Hrvatska, Austrija, Nizozemska, Bugarska i vi danas ne možete zamisliti ni jedan geološki simpozij od Istambula, Pariza, New Yorka, Madrida, da se ne spomene Cebara”, rekao je duvanjski franjevac.

Izvor: tomislavnews.com

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar