Samo dva posto građana BiH vjeruje strankama, muče ih životni troškovi

Samo dva posto građana BiH vjeruje strankama, muče ih životni troškovi

Samo 11 posto građana BiH smatra da zemlja ide u dobrom smjeru i 13 posto ih smatra da mladi ljudi imaju budućnost u zemlji, podaci su istraživanja koje je objavio Međunarodni republikanski institut (IRI) u svom regionalnom istraživanju provedenom u siječnju i veljači ove godine.

Oko 44 posto građana BiH smatra da su najveći problem u BiH nezaposlenost i visoki troškovi života, a oko 17 posto kao glavni problem vide razgranatu korupciju. Prema istraživanju, 31 posto ih smatra da su zadovoljni kako se demokracija razvija u zemlji, a gotovo 70 posto ih nije zadovoljno demokratskim razvojem. Polovina građana BiH smatra da su mediji slobodni ili relativno slobodni, dok ih isto toliko smatra da mediji ne izvještavaju slobodno i neovisno, pišu Nezavisne novine.

Međutim, tek 18 posto ih smatra da se BiH može opisati kao demokracija, dok ih 78 posto nema povjerenja u trenutni politički sustav.  Zanimljivo je i to da građani BiH najviše povjerenja imaju u policiju, i to oko 50 posto, a nakon policije slijede vojska, vjerske institucije i mediji.

Samo šest posto građana BiH ima puno povjerenje u pravosuđe, a političke stranke uživaju puno povjerenje kod samo dva posto građana BiH. Sva tri naroda u BiH EU vide kao najvećeg donatora, i to njih 26 posto, dok SAD kao najvećeg donatora vidi njih 13 posto. Slijede Kina, Njemačka, Rusija i Turska.

Velika većina građana i u RS i u FBiH podržava inicijativu “Otvoreni Balkan”, i to oko 75 posto građana RS, a oko 65 posto građana FBiH. Zanimljivo je da Hrvati još i više podržavaju “Otvoreni Balkan” od Srba, jer, prema podacima IRI-jevog istraživanja, 76 posto njih ovu inicijativu vidi na pozitivan način, dok isto smatra 75 odsto Srba.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar