Saniraju jednom pa još jednom istu dionicu puta Sovići – Blidinje

Saniraju jednom pa još jednom istu dionicu puta Sovići – Blidinje

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić odobrio je realizaciju projekta sanacije 3,6 kilometara puta Sovićka vrata – Potok Zec, između Jablanice i Posušja, u iznosu od 765 tisuća KM. Ništa sporno ne bi bilo da Ministarstvo prometa i veza HNK za istu dionicu krajem prošle godine nije izdvojilo 850 tisuća KM.

Ministarstvo prometa i veza HNK raspisalo je lipnju 2018. godine tender za sanaciju regionalne ceste R-419, dionica Sovićka vrata – Potok Zec, da bi u rujnu 2018. godine ugovor vrijedan 767 tisuća KM dodijelili firmi KTM-Brina. Prema ugovoru je trebalo da radovi budu okončani za četiri mjeseca. Visoki funkcioneri Hrvatske demokratske zajednice, na čelu s federalnom ministricom financija Jelkom Milićević i premijerom Hercegovačko-neretvanskog kantona Nevenkom Hercegom, tempirali su početak radova na sanaciji za 1. listopada 2018. godine, neposredno prije održavanja Općih izbora. Međutim, odlukom Vlade FBiH od 13. ožujka 2019. godine regionalna ceste R-419 (Jablanica – Posušje) i R-420 (Posušje – Grude – Privalj) su kategorizirane, odnosno razvrstane u magistralnu cestu s oznakom M-17.5, što znači da upravitelj tog puta više nije Ministarstvo prometa i veza HNK već Vlada FBiH, odnosno Ceste FBiH.

U Ministarstvu prometa i veza HNK su za Klix.ba kazali da je odlukom Vlade Federacije BiH od 13. ožujka 2019. godine regionalna cesta R-419 prekategorizirana u magistralnu cestu M-17.5 i da je ta odluka već stupila na snagu. Dakle, u vrijeme kada su radovi firme KTM-Brina, prema ugovoru, već trebali biti okončani. “Upravitelj magistralnih cesta u FBiH – JP Ceste Federacije d.o.o. Sarajevo je preuzeo upravljanje, održavanje, građenje i rekonstrukciju magistralne ceste M-17.5, čime su se stekli uvjeti za nastavak realizacije projekta sanacije magistralne ceste M-17.5, dionica Sovićka Vrata – Potok Zec”, kazao je ministar prometa i veza Stjepan Krasić za Klix.ba. Nakon toga, 31. lipnja 2019. godine, premijer Federacije BiH Fadil Novalić donosi odluku o odobravanju ponovne realizacije projekta sanacije magistralnog puta M-17.5, dionica Sovićka vrata – Potok Zec, dodijelivši Cestama Federacije BiH 765.572 KM za taj projekt. “JP Ceste Federacije BiH d.o.o. Sarajevo se zadužuju za namjensko investiranje odobrenih sredstava i da kvartalno izvještavaju o realizaciji projekta Federalno ministarstvo prometa i komunikacija”, stoji u Službenom listu Federacije BiH.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar