Šćit : Održana komemoracija ramskim žrtvama

Danas u 11 sati kod Ramskog križa na Šćitu slavljena je misa komemoracija svim ramskim žrtvama , posebno za stradale u 2.svjetskom ratu ( 1.366) i u posljednjem ratu ( 163). Okupljeni vjernici sjetili su se ramske patnje i molili za budućnost.

Svetu misu, uz koncelebraciju više svećenika, predvodio je fra Stjepan Radić, župnik u Lepenici.
I ove godine prisutni su ispred Ramskog križa molili za svoje pokojne, za sve čija imena su ispisana na pločama ispod Križa, ali i za sve za čije se grobove još ne zna.

Nakon mise svećenici su zajedno s okupljenim narodom zapalili svijeće i izmolili molitve za pokojne.

Podsjećamo, prva komemoracija ramskih mučenika održana je 14. listopada 1990., kad je objavljena zamisao da se postavi spomenik svim žrtvama II. svjetskog rata, posebno žrtvama četničkog pokolja iz 1942., kada je u samo dva dana, 8. i 9. listopada, ubijeno više od 900 osoba. Ostvarenje te ideje potrajalo je, zbog ratnih zbivanja, do 1996., kada je Ramski križ postavljen u dvorište samostana na Šćitu. Drugi dio spomenika-ploče s imenima svih stradalih dovršen je i postavljen 2001. Kako je Rama doživjela stradanja i umiranja i u posljednjem ratu, odlučeno je da se na ploče s imenima stradalih u II. svjetskom ratu ispišu i imena stradalih u nedavnom ratu. Ramski križ i ploče s imenima stradalih u posljednja dva rata čine jedan spomenički kompleks koji poziva na molitvu i praštanje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing