SDP oborila hitnu proceduru zakona o malim hidroelektranama

SDP oborila hitnu proceduru zakona o malim hidroelektranama

Predstavnički dom Federalnog parlamenta jučer je usvojio nacrt zakon kojim treba urediti problematiku gradnje malih hidrocentrala na vodotokovima u Federaciji Bosne i Hercegovine, ali je zanimljivo da nije usvojio zakon u hitnoj proceduri.

Krivnja ekologa za usporavanje usvajanja zakona i vraćanje u formu nacrta otišla je prema zastupnicima iz SDP-a, koji su sa kolegama iz DF-a bili protiv ubrzane procedure. Za su bili SDA, Naša stranka, PDA, HDZ je bio suzdržan…

U SDP-u su imali obrazloženje za takvo glasanje te su napisali kako su oni uvijek imali i dalje imaju vrlo jasan stav protiv izgradnje malih hidroelektrana

“I danas smo glasali ZA nacrt zakona kojim se to sprječava. Od početka smo insistirali na redovnoj proceduri zbog činjenice da imamo informacije o pripremi ustavnih tužbi od strane nezadovoljnih investitora koji su hitnost htjeli iskoristiti kao argument za naknadno rušenje zakona. Sudska praksa Ustavnog suda koji je u više navrata stavljao van snage zakone kao što su Zakon o radu ili zakone u Kantonu Sarajevo zbog hitne procedure smatramo snažnim argumentom zbog kojeg smo svjesno štitili suštinu zakona i iskrenu namjeru. Nažalost, sve ukazuje da se od strane Vlade FBiH kao predlagača svjesno išlo u hitni postupak kako bi se pogodovalo investitorima da naknadno kroz tužbe sruše zakon”, napisali su na svojoj službenoj stranici.

Da to baš i nije prošlo i među ekolozima i vlastitim članstvom govori i komentar na tu objavu nekadašnjeg predsjednika SDP-ovog Gradskog odbora Mostar i bivšeg federalnog poslanika, Zorana Perića.

“Koji je pametnjaković ovo smislio, sad ste ostavili vremena da se izgradi bar još 50 centrala, dobro vas SDA vuče za nos”, napisao je “drugovima” u komentaru, Perić, inače poznati ekološki aktivist

Dodatne razloge sumnjivog glasovanja SDP-a mogu se naslutiti i iz objašnjenja zastupnika Irfana Čengića, koji je uz “strah” od Ustavnog suda napomenuo i još nešto.

“Kao prilog javnoj raspravi sam danas imao diskusiju na Parlamentu u kojoj sam naglasio da treba razmisliti da se Vladi FBiH da mogućnost da Uredbom propiše rijeke od izuzetne ekološke važnosti. Kao i da se analizira do koje snage su male hidroelektrane jer do 10MW kako je predloženo nacrtom su zapravo i srednja postrojenja”, naveo je Čengić.

Kritika ekološke zajednice u našoj zemlji bila je oštra, tako je Anes Podić iz Eko Akcije napisao: “Nismo SDA, ali i nama su tajkuni mili.”

“Zahvaljujući DF-u i SDP-u, strankama koje u parlamentu FBiH predvode Alma Kratina i Damir Mašić, tajkuni su dobili dodatno vrijeme za betoniranje naših rijeka”, napisao je Podić.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing