SDP s partnerima formirao većinu u Parlamentu Federacije

SDP s partnerima formirao većinu u Parlamentu Federacije

Mušić je sjednicu prekinuo, te su skupštinsku salu napustili zastupnici SDA i HDZ-a. No ostatak zastupnika predvođenih SDP-om, DF-om i Našom strankom, njih 52, nastavili su sa zajedanjem i za predsjedavajućeg izabrali Elvira Karabajića iz SDP-a BiH.

Konstituirajuća sjednica Zastupničkog doma Parlamenta Federacije pretvorila se jučer u pravu parlamentarnu dramu.

Dosadašnji predsjedavajući Edin Mušić (SDA) sazvao je sjednicu na kojoj su zastupnici preuzeli mandate i položili zakletvu, no problemi su se javili već kod dnevnog reda, a sve se iskompliciralo oko izbora novog predsjedavajućeg. Mušić je sjednicu prekinuo, te su skupštinsku salu napustili zastupnici SDA i HDZ-a. No ostatak zastupnika predvođenih SDP-om, DF-om i Našom strankom, njih 52, nastavili su sa zajedanjem i za predsjedavajućeg izabrali Elvira Karabajića iz SDP-a BiH.

Prekid

Od 98 izabranih zastupnika, njih 95 jučer je preuzelo mandate. Problemi su počeli kada su SDP, Naša stranka i DF predložili Elvira Karajbića iz SDP-a za predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta FBiH. Predsjedavajući Edin Mušić odgodio je raspravu o ovoj točki dnevnog reda.

Mušić je rekao da klubovi zastupnika podnose prijedloge, ali da ne postoje pisani dokumenti koji definiraju  konstituiranje klubova. Objasnio je da prijedlog nije legitiman jer klubovi nisu formirani.

Zastupnik SDP-a Damir Mašić ustvrdio ja da je prijedlog dostavljen na protokol i da su klubovi formirani.

“Ja odgađam raspravu o ovoj točki dnevnog reda”, rekao je Mušić, čime je završena sjednica Zastupničkog doma.

Na njegovu odluku žestoko je reagirao Mašić koji je kazao da će Mušić završiti i na sudu.

”Vi silujete demokraciju. Kada nemate većinu, vi primjenjujete silu i onda se pitate što niko s vama neće da pravi većinu”, rekao je Mašić.

Odmah nakon Mušićeve izjave zastupnici iz SDA napustili su salu Parlamenta FBiH, a za njima su isto učinili i članovi HDZ-a.

Prema poslovniku, prijedlog za izbor predsjedavajućeg i dva dopredsjedavajuća  Zastupničkog doma FBiH podnose klubovi poslanika. Da li prijedlog može biti zakonit ako su zvanično formirana samo tri kluba – nije prezirano i čeka se odgovor nadležnih službi.

Izabran predsjedavajući

Ostali zastupnici su ostali u sali i nakon izvjesnog vremena nastavili sjednicu bez SDA i HDZ-a.

Sa dovoljna 52 glasa što predstavlja većinu od 98 zastupnika,  Elvir Karajbić iz SDP-a za izabran je za novog predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Federacije BiH. Nije bilo suzdržanih, niti glasova protiv.

Izbor Karajbića potvrdio je da u Parlamentu FBiH postoji nova većina koja ne uključuje SDA i HDZ.

Elvir Karajbić novi predsjedavajući prekinuo je sjednicu jer se nisu stekli uvjeti za izbor dva dopredsjedavajuća jer nije bilo prijedloga.

Novi saziv Zastupničkog doma Parlamenta FBiH konstituira se nakon provedenih općih izbora u Bosni i Hercegovini, na kojima je, za ovaj parlamentarni nivo, najviše poslaničkih mjesta, 27, osvojila Stranka demokratske akcije, dok Socijaldemokratska partija BiH ima 16 mandata, koliko i koalicija predvođena Hrvatskom demokratskom zajednicom BiH. Demokratski front – Građanski savez osvojio je 10 mjesta, dok će Savez za bolju budućnost BiH imati osam, a Naša stranka šest zastupnika.

Po četiri mandata pripadaju Nezavisnom bloku i Pokretu demokratske akcije, po dva Narodu i pravdi, političkom subjektu A-SDA i koaliciji Hrvatsko zajedništvo HDZ 1990-HSPBiH-HNL. Jedno mjesto u osvojila je i Laburistička stranka BiH.

 

/Izvor: Dnevni list/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar