Sedam pravila kojih se treba pridržavati na +40

Sedam pravila kojih se treba pridržavati na +40

Živa u termometru penje se opasno iznad 35 Celzijevih stupnjeva na suncu, što mnogima izaziva probleme u obavljanju svakodnevnih aktivnosti. Znojimo se, iscrpljeni smo i razdraženi.

Evo što trebate napraviti da što ugodnije ”preživite” velike vrućine bez obzira na to gdje se nalazili:

1. Izbjegavajte direktno sunce Bez obzira na to nalazite li se na moru ili ste u gradu – izbjegavajte direktno sunce, a pogotovo u razdoblju od 11 do 15 sati, kada su ultraljubičasta zračenja najjača. Morate li izaći, pobrinite se da tijelo i glavu zaštitite odgovarajućom odjećom i šeširom, piše Zadovoljna.hr.

2. Zaštita od sunca Sve izložene dijelove kože namažite kremom za sunčanje s minimalnim zaštitnim faktorom 15. Ne zaboravite namazati uške, stražnji dio vrata i kapke.

3. Zaštitite oči Ultraljubičasta zračenja mogu negativno djelovati i na naše oči, zato je važno zaštititi i taj dio tijela. Istraživanja su pokazala da negativne posljedice jakog sunca možete izbjeći ako nosite sunčane naočale s ugrađenim filterima protiv UV zračenja. Birajte robusnije modele naočala koje pokrivaju dobar dio područja oko očiju i koje sprečavaju prodiranje sunčevih zraka sa strane.

4. Pijte dovoljno tekućine Prosječna osoba tijekom dana treba popiti osam čaša obične vode, a kada je izložena velikim temperaturama, i mnogo više tekućine kako bi ostala odgovarajuće hidrirana. Uvijek pri ruci imajte bočicu s napitkom, a najbolje će vas ohladiti mlaka obična voda.

5. Nemojte se previše naprezati. Vježbanje na visokim temperaturama dodatno povećava temperaturu tijela, čime se pojačava znojenje i dehidriranost tijela. Zbog toga može doći do grčenja mišića, tromosti i iscrpljenosti, a u težim slučajevima i toplinskog udara. Ograničite količinu aktivnosti kojima ćete se baviti tijekom dana, a izbjegavajte čak i običnu šetnju u najtoplijim satima.

6. Zamračite stan Spriječite vrućinu da uđe u vaš dom, a pogotovo ako je dobar dio doma okrenut prema istoku. Najbolje je navući zastore na prozore, ugasiti svjetla u domu, isključiti štednjak i druge kućanske aparate koji generiraju toplinu.

7. Ne pretjerujte s rashladnim uređajima Imate li potrebu umjetno rashladiti dom ventilatorima i klima-uređajima, uvijek pazite da razlika u temperaturi između rashlađenih prostorija i vanjskog područja ne prelazi sedam stupnjeva kako ne biste tijelo doveli u temperaturni šok.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar