ŠEF NJEMAČKE KLINIKE U BiH DOŠAO PO MEDICINSKE SESTRE: Kupili čak i stanove za njih!

ŠEF NJEMAČKE KLINIKE U BiH DOŠAO PO MEDICINSKE SESTRE: Kupili čak i stanove za njih!

Hans-Jürgen Stopora, voditelj Odjela za njegu bolesnika minhenske klinike Memingen, posljednju službenu posjetu zapadnom Balkan počeo je u Srbiji, a završio u Bosni i Hercegovini. U njemačkom gradiću Memingenu nedostaje njegovatelja pa suradnici bolnice iz ovog grada traže radnike u Srbiji i BiH.

Svim kandidatkinjama za posao u Njemačkoj postavljao je ista pitanja: “Zašto ste se odlučili da postanete medicinska sestra?”, “Zašto želite u Njemačku?” i “Kako se čisti rana?” Na kraju je izabrao 10 medicinskih sestara.

U Njemačkoj će one raditi godinu kao asistentice-njegovateljice prije nego što izađu na ispit i dobiju priznanje da su medicinske sestre sa završenom stručnom spremom. Za usluge posredovanja personala bolnica u Memingenu plaća 4.000 eura po osobi. Za Stoporu je veoma važno da procijeni hoće li žene moći izdržati život odvojene od porodica.

– U Sarajevu taksi prolazi pored izrešetanih zgrada. Bosna i Hercegovina ima najveću stopu nezaposlenosti, od 40 posto. Čini se da zemlji nedostaje političke volje da izađe iz rupe, u koju ju je odveo rat prije 20 godina. Stopora i njegove kolegice u taksiju šute i posmatraju nebodere koje je smog obojio u sivo – piše portal Spiegel Online.

Stopori se u Sarajevu predstavlja 11 kandidatkinja. Većina ih je iz Republike Srpske. Jedna od njih preslušava svoje odgovore i na pitanje: “Što Vam se najviše dopada u Vašem zanimanju?”, odgovara: “Čovječnost!” Druga govori srpski, engleski, švedski i njemački. Nakon što je završila školu, radila je samo u jednom švedskom call centru. Treća neće da se slika na ulici, da Nijemci ne vide kako je sve uništeno i pomisle da je ona jadna i siromašna medicinska sestra koja hoće u Njemačku. Nijedna od njih tri ne želi da im se objavi ime.

Odmah iza ugla je Bolnica “Abdulah Nakaš”, koja je dobila ime po doktoru koji je tokom rata spasio mnoge živote, čak i bez struje i vode. Davorka Marković, jedan od šefova u bolnici, koja je primila goste iz Njemačke, i sama je tokom rata radila u ovoj bolnici. A danas mora da gleda kako joj odlazi dobro obučen i školovan personal.

– Niko nikome ne može zabraniti da ode. Pa, ipak vas molim da ne nudite ovdje ponude za posao. Ako ništa, ne u ovoj bolnici – kaže Marković.

Spiegel Online dalje piše kako Davorka Marković kaže da bolnica nema dovoljno radnih mjesta kako bi rasteretila osoblje, da nema dovoljno velik budžet kako bi se mogle povećati plaće. Mnogi njegovatelji nose povrede iz rata, a mladi koji završe medicinske škole, odmah žele da odu. Stopora na sve to, piše dalje, klima glavom u znak razumijevanja. Poznati su mu ti problemi. U Memingenu medicinska sestra zarađuje 2.800 eura bruto.

Nakon posjete bolnici u Sarajevu, piše portal Spiegel Online, Stopora i kolegice sjede u jednom kafiću pored bolnice. Kaže da je mislio da ljudi u bolnici nemaju šansi da dobiju posao, ali čini se da nije baš tako. Razgovor sa Marković naveo ga je na razmišljanje.

Konačno jedna njegova kolegica progovara: “Nerado bih uzimala nešto od drugih.” Stopora šuti. Nema tome ništa da doda. Nove njegovateljice stižu u Njemačku ovog ljeta, piše portal Spiegel Online u priči o potrazi za njegovateljima s Balkana.

Klinika u Memingenu investira u vrbovanje radne snage. Ona čak ima i Dom za medicinske sestre, u kojem jedna soba košta 120 eura mjesečno. Klinika je čak kupila i stanove u koje se njegovatelji i sestre kasnije mogu useliti

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar