Šeks: “Tuđman je jedini koji je naciju ponovno učinio ponosnom.”

Šeks: “Tuđman je jedini koji je naciju ponovno učinio ponosnom.”

Nekoliko tisuća ljudi došlo je na svečanost povodom stote obljetnice rođenja prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana. Članovi, simpatizeri, ali i cijeli vrh HDZ-a ispunio je Koncertnu dvoranu Vatroslava Lisinskog.

Nema tko nije došao

Cijela Vlada na čelu s premijerom Andrejem Plenkovićem, župani, gradonačelnici, eurozastupnici. Program je počeo u 19 sati kada se dvoranom zaorio gromoglasni pljesak na riječi iz Tuđmanova govora koji je emitiran. Svečanost koja bi trebala trajati oko sat i pol započela je pjesmom Vivat Croatia, a prvi će svoje obraćanje imati predsjednik HDZ-a Andrej Plenković. Ovdje je i Andrija Busanović ministar nove Vlade Crne Gore. Stigao je i Tomislav Žigmanov predstavnik Vojvođanskih Hrvata  u srbijanskom parlamentu.

Tijek svečanosti

20:43 – Da vam je malo biti na mome mjestu da vidite kako HDZ moćno izgleda u Lisinskom – započeo je svoj govor vidno raspoloženi premijer Andrej Plenković. Na početku govora pozdravio je sve prisutne i posebne pozdrave uputio hrvatskim braniteljima koji su preplovili Atlantik.

“Njegov stoti rođendan danas spomen je na njegovo životno djelo. Bez njega nas ovdje danas ne bi bilo. Danas odajemo priznanje čovjeku koji je svoj život ustrajno posvetio stoljetnoj borbi za neovisnost, čovjeku koji je svojim vizionarstvom prepoznao prijelomni trenutak za ostvarenje ideje slobodne hrvatske države. U tome je uspio jer je kao povjesničar izučavao i dočekao pravi trenutak. Možemo biti zahvalni da smo imali pravog čovjeka koji je stvorio suvremenu i slobodnu Hrvatsku. Nije se bojao biti proganjan zbog svojih hrvatskih ideja. Bio je duboko uvjeren da jedino demokracija Hrvatskoj može osigurati blagostanje. S tom vizijom osnovao je i Hrvatsku demokratsku zajednicu. Hvala mu na tome.”

20:17 – Uoči govora predsjednika HDZ-a Andreja Plenkovića, voditelj Branko Uvodić najavio je jednu od, kako je naglasio, Tuđmanovih najdražih pjesama. Dvoranom je ubrzo zasvirala Suza za zagorske brege.

20:14 – Predsjednik Sabora Gordan Jandroković govorio je o svom sjećanju na predsjednika Tuđmana, ali se dotaknuo i nekih aktualnih tema. – UDBA nije stvorila Hrvatsku. Hrvatsku ste stvarali vi – mali ljudi, hrvatski branitelji-  osvrnuo se Jandroković na, kako kaže, teze koje su se plasirale u javnosti posljednjih dana. Osvrnuo se i na paralelne proslave: – Ovo je proslava. Sve drugo su pokušaji proslave. Gledamo one koji jedva dobiju 5% i nama govore kako bismo trebali raditi. E pa onda ne bismo mi upravljali Hrvatskom, nego vjerojatno oni koji govore da je Hrvatsku stvarala UDBA – naglasio je.

19:58 – Ministar Medved u svom se govoru najviše dotaknuo Domovinskog rata i pobjede koju je Hrvatska izvojevala. – Otkada je svijeta i vijeka svaka država morala je imati svoju oružanu silu – citirao je Tuđmana Medved. – Kao dobar poznavatelj ratovanja znao je odabrati pravi trenutak za vojno djelovanje. Predsjednik je bio itekako svjestan težine svojih odluka. – napomenuo je Medved i nabrojao ostale vojne operacije posebno istaknuvši Oluju.

“Osjećaj ponosa i slave iz Domovinskog rata, ali i sjećanja na sve branitelje to je ono što danas čuvamo u HDZ-u”, rekao je Medved i naglasio kako je to samo kratki presjek lika i djela Franje Tuđmana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar