SEKSI SUKOB SDA I SBB-a OKO MIGRANATA Na ‘seksi’ izjavu o migrantima, ‘seksi’ ministra Cikotića, reagirale dvije ‘seksi’ SBB-ovke – ‘seksi’ SDA i ‘seksi’ hrvatski političari – ‘seksi’ šute

SEKSI SUKOB SDA I SBB-a OKO MIGRANATA Na ‘seksi’ izjavu o migrantima, ‘seksi’ ministra Cikotića, reagirale dvije ‘seksi’ SBB-ovke – ‘seksi’ SDA i ‘seksi’ hrvatski političari – ‘seksi’ šute

Komentirajući Cikotićevu izjavu da je čuo “zanimljive i seksi ideje” o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla, Đapo ga je pozvala da zatvori granice za migrante, a otvori za turiste i dijasporu. “Uvaženi ministre, vi možete uživati u `seksi idejama`, ali vas pozivam da, u interesu građana BiH i gospodarstvenika koji pokušavaju preživjeti u ovim teškim vremenima, zatvorite granice za migrante, a otvorite za turiste i dijasporu”, dodala je Đapo.

Ona je istaknula da migranti predstavljaju sigurnosnu, zdravstvenu i humanitarnu prijetnju po život u BiH. “To što kažete da pomažu turizam, pitajte turističke radnike, pa će vam oni reći pravu istinu u lice”, napisala je Đapo na Facebooku, prenosi Srna.

Što je rekao Cikotić

Podsjetimo, ministar sigurnosti BiH Selmo Cikotić izjavio je kako je čuo “zanimljive I seksi ideje” o vraćanju migranata iz BiH u zemlje njihovog porijekla.

On je rekao da “zbog prisustva velikog broja migranata BiH bilježi povećanu potrošnju iako trenutno imamo reduciran broj turista zbog koronavirusa”.

Analizirajući migrantsku krizu u BiH, zahtjeve za readmisijom odnosno povratku osoba u zemlje njihovog porijekla te mnogim izazovima koji su pred BiH u vezi ovog problema, Cikotić je kazao:

“Čuo sam mnoge zanimljive i seksi ideje o tome da migrante treba vratiti u zemlje porijekla. Međutim da biste to uradili treba vam puno pretpostavki”.

Cikotić je dao još jednu vrlo znimljivu, pomalo i šokantnu izjavu, komentirajući tešku situaciju u Unsko-sanskom kantonu. I dok lokalno stanovništvo već tri godine upozorava na iznimne pritiske zbog velikog broja migranata koji su okupirali ulice, sela i gradove, Cikotić smatra da prisustvo ilegalnih migranata u BiH – ima i pozitivan aspekt.

“Imate reduciran turizam ili neke poslove na jednoj strani ali imate i povećanu potrošnju mnogih dobara zbog prisustva migranata koji kupuju, troše itd”, konstatovao je.

Cikotić je kazao i da su prava i slobode lokalnog stanovništva uskraćene te naglasio da građani trebaju surađivati s lokalnim i kantonalnim vlastima i da se “problemi mogu riješiti samo organiziranim naporima u okviru zakona, a ne nasiljem”.

Cikotić je kazao da država BiH mora poštovati veliki broj međunarodnih konvencija te slobode i prava migranata.

“Vrlo je izvjesno da ti ljudi nisu zato što im je tamo dobro krenuli u jednu avanturu. Mnogi od njih nastradaju na tom putu – budu pretučeni, ranjeni, ubijeni, maltretirani, zlostavljani itd”, izjavio je Cikotić za FaceTV.

Reagirala i glavna tajnica SBB-a Sanela Pršović Gadžo

Njegovu izjavu oštro je komentirala i SBB-ova zastupnica u federalnom parlamentu i glavna tajnica te stranke Sanela Prašović Gadžo putem društvenih mreža.

“Potpuno sam šokirana izjavom ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića u kojoj poručuje “da je čuo seksi ideje o vraćanju migranata…” Pitam se šta o ovom uvođenju seksa u političku komunikaciju o iznimno teškom i složenom problemu boravka u BiH nelegalnih migranata misle žene u Krajini koje su bile napadnute, seksualno napadnute? Šta o tome misli silovana žena u Krajini? Ili šta o Cikotićevoj izjavi misle žene koje su bile izložene napadu od strane migranata u Sarajevu?”, reagirala je ona.

“Kada državni ministar sigurnosti od kojeg se očekuje rješavanje problema nelegalnih migranata koji borave u BiH kaže: “Čuo sam SEKSI ideje o vraćanju migranata…” onda svi mi u BiH shvaćamo da ministar jedino realno moguće rješenje za migrantsku krizu u BiH naziva “seksi idejom” dok istovremeno on osobno s naslova funkcije koju obnaša ne nudi nikakvo drugo kvalitetno ni manje kvalitetno rješenje.
Svoditi problem migrantske krize na to moze samo politički izvršitelj nedržavničke politike koja se ispričavala pakistanskom veleposlaniku, a sada je kroz Cikotićeva usta priopćila svoj strateški plan”, napisala je Prašović-Gadžo na društvenim mrežama.

Nastavlja se sukob SDA i SBB oko migranata

Oštre reakcije iz SBB-a nisu začuđujuće s obzirom da je Fahrudin Radončić kao biši ministar sigurnosti i Cikotićev prethodnih inzistirao na odlučnijem rješavanju migrantske krize u BiH, vraćanjem migranata u matične zemlje te je čak spominjao i zatvaranje granice.

Migranti su bili i povod njegovog sukoba s bošnjačkim članom Predsjedništva Šefikom Džaferovićem i ministricom vanjskih poslova Biserom Turković koji smatraju da prema migrantskoj krizi treba imati daleko ‘mekši’ pristup. To je, kako je tada kazao, bilo i povodom Radončićeve ostavke na ministarsku dužnost.

/Republikainfo.com/

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar