Sindikati policije u Hrvatskoj protiv uvođenja COVID potvrda – tražit će od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti s Ustavom i Zakonom

Sindikati policije u Hrvatskoj protiv uvođenja COVID potvrda – tražit će od Ustavnog suda ocjenu suglasnosti s Ustavom i Zakonom

Sindikat policijskih službenika Republike Hrvatske najavio je da će od Ustavnog suda RH zatražiti ocjenu suglasnosti odluke Stožera Civilne zaštite s Ustavom RH i Zakonom. Radi se o odluci Stožer civilne zaštite RH od 12. studenoga 2021. o uvođenju posebne sigurnosne mjere obveznog testiranja dužnosnika, državnih službenika i namještenika, službenika i namještenika u javnim službama, službenika i namještenika u lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi te zaposlenika trgovačkih društava i ustanova, a koja je stupila na snagu u utorak 16. studenoga 2021. godine.

“Navedenom Odlukom svi zaposlenici MUP-a morat će se testirati prilikom dolaska na posao, najmanje dva puta u sedam dana, osim osoba koje su cijepljene ili su preboljele bolest COVID-19, izuzev ako imaju znakove respiratorne infekcije, druge simptome ili znakove zarazne bolesti COVID-19.

Osobe bez potvrde ne mogu boraviti u službenim prostorijama

Osobe dokazuju da su testirane na virus SARS-CoV-2, odnosno da su cijepljene ili preboljele bolest COVID-19 predočenjem EU digitalne COVID potvrde ili predočenjem drugog odgovarajućeg dokaza o cijepljenju, preboljenju odnosno testiranju, a osobe koje odbiju testiranje odnosno odbiju predočiti EU digitalnu COVID potvrdu ili drugi odgovarajući dokaz, ne mogu ući ili boraviti u službenim prostorijama. S ovom odlukom evidentno je da Stožer civilne zaštite RH stavlja u funkciju EU digitalnu COVID potvrdu kao vjerodostojnu ispravu, kojom se zapravo ne dokazuje da je osoba zdrava već da je cijepljena ili je preboljela bolest COVID-19, kao i da je testirana”, navodi se u priopćenju Sindikata policijskih službenika RH, kojeg potpisuje predsjednik Mario Puškarić.

Dalje se navodi da stoga u ovom trenutku, budući da će poslodavac financirati testiranje za potrebe dolaska na posao, ne smatraju to izravnim ugrožavanjem prava na rad, koje spada u ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom RH

“Međutim s najavom Stožera civilne zaštite RH da će s danom 4. 1. 2022. godine uvjetovati dolazak na posao samo osobama koje će posjedovati EU digitalnu COVID potvrdu, a koju će moći dobiti samo ako su preboljele bolest COVID-19 ili su cijepljene te da više neće prihvaćati testiranja, ozbiljno se dovodi u pitanje ustavnost i zakonitost takve odluke. Isto tako postavlja se pitanje je li EU digitalna COVID potvrda zapravo vjerodostojna isprava, jer s njom se, između ostaloga, ne dokazuje ni da je osoba zdrava. Kao sindikat ne ulazimo i nećemo ulaziti u raspravu je li cijepljenje dobro ili loše, niti smo za ni protiv cijepljenja, jer svatko ima pravo samostalno odlučiti želi li se cijepiti ili ne, a odluku o prisilnom cijepljenju ne može definitivno donijeti Stožer civilne zaštite RH već isključivo Hrvatski sabor, budući da bi se tim činom izravno kršila ljudska prava i temeljne slobode zajamčene Ustavom RH”, ističe se u priopćenju Sindikata policijskih službenika RH.

EU digitalna Covid potvrda gubi smisao

U istom se nadalje navodiIsto tako cijepljenje, kao i EU digitalna COVID potvrda, nisu 100% jamstvo sprečavanja širenja zaraze, što dokazuje i sam Stožer civilne zaštite RH u točci 3. navedene Odluke kojom propisuje da će se obvezno testirati osobe koje imaju znakove respiratorne infekcije, druge simptome ili znakove zarazne bolesti COVID-19 bez obzira što posjeduju EU digitalnu COVID potvrdu.

Samim time EU digitalna COVID potvrda gubi svoj smisao, osim što se njom čini segregacija određene skupine ljudi koje se prisilno tjera da prihvate imunizaciju putem cjepiva, a koja je u Hrvatskoj još uvijek dobrovoljna i prepuštena samostalnoj odluci svakoj pojedinca sukladno njegovom stavu i mišljenju.

Stožer civilne zaštite RH najavio je da će se 4. 1. 2022. godine prestati prihvaćati test kao dokaz da ste zdravi i da možete doći na posao, čime će prekršiti pravo na rad kao ljudsko pravo i temeljna sloboda zajamčena Ustavom RH, a samim time dovest će u pitanje egzistenciju zaposlenika MUP-a koji iz bilo kojeg razloga ne mogu ili ne žele primiti cjepivo, a nisu preboljeli bolest COVID-19 ili su cijepljeni”, upozoravaju iz Sindikata.

Zaključuju da Stožer civilne zaštite RH tom najavom na mala vrata gura indirektni poziv na cijepljenje svih što je nekorektno i krajnje neprofesionalno od takvog tijela u koje bi građani trebali imati apsolutno povjerenje s obzirom na okolnosti u kojima se država nalazi

“Zna se tko može mijenjati Ustav RH i donositi odluke o obveznom cijepljenju i krajnje je licemjerno od političara da na ovakav način pokušavaju ljude zastrašiti i natjerati na nešto što inače ne bi učinili, čine jer im se nameće ugrožavanjem njihove egzistencije i egzistencije njihovih obitelji. Neka ti isti političari, ako to žele, učine to na legitiman i zakonit način u Hrvatskom saboru. Naravno da to neće učiniti jer niti imaju većinu za donošenje takve odluke, a niti to neki od njih žele, iako su i u vladajućoj koaliciji, budući da nakon takve odluke zasigurno više neće dobiti glasove od svojih birača s obzirom na činjenicu da je javnost podijeljena po ovom pitanju”, kažu iz Sindikata policijskih službenika RH.

“Smatramo da je Vlada RH odnosno Stožer civilne zaštite RH trebao puno više poraditi na komunikaciji i edukaciji građana. Stoga ćemo kao sindikat, u svrhu zaštitite radničkih prava svih zaposlenika MUP-a, putem odvjetničkog društva TUS & GRŽIĆ podnijeti Ustavnom sudu RH prijedlog za pokretanje postupka ocjene suglasnosti ove i drugih spornih odluka, koje će Stožer civilne zaštite RH nakon nje donositi, s ustavom i zakonom, kao i samo utvrđivanje je li EU digitalna COVID potvrda vjerodostojna isprava, osobito jer se njom ne dokazuje da je netko zdrav odnosno sposoban za posao i da nije prenositelj zarazne bolesti”, zaključili su iz Sindikata.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar