SINDROM LJUBIĆ ‘Devedesetka’ potpisala sporazum o suradnji s HDZ-om BiH

SINDROM LJUBIĆ ‘Devedesetka’ potpisala sporazum o suradnji s HDZ-om BiH

U petak, 18.1.2019.  u Domu HDZ-a BiH u Mostaru održan je  sastanak izaslanstava HDZ-a BiH i HDZ-a 1990, na kojemu je potpisan sporazum o suradnji dvije stranke. Potpisivanje sporazuma sa HDZ 1990 predsjednicu Čoviću došlo je kao ‘kec na 10-tku’ u vrijeme kada proživljava kritike iz BiH i susjedne Hrvatske zbog odlaska na obilježavanje Dana RS-a.

Ipak, mora se priznati da lideri obje stranke, i Cvitanović i Čović, ali i bivši predsjednik ‘Devedesetke’ Martin Raguž imaju vrlo ‘dobar želudac’. Nakon vrlo oštre, kritičke i osuđujuće kampanje koju je vodila ‘Devedesetka’ i njen predsjednik Cvitanović prvenstveno napadajući predsjednika Čovića, prozivajući ga za kriminal, gušenje hrvatskog pluralizma, autokratsko vođenje stranke itd., te nakon vrlo jasnih izbornih rezultata koji su pokazali da je ‘Devedesetka’ podbacila, da Cvitanović nije ušao u Parlament, a Raguž ostao ‘na ledu’, dvojica predsjednika tek tada (i ipak) su pružila ruku jedan drugome pravdajući to hrvatskim nacionalnim interesom.

Na kraju, predsjednik HDZ-a ponovno je pokazao vrhunsko umijeće pregovaranja u obećanju ustupaka, no hoće li i ovaj sporazum završiti kao onaj s HSP-om BiH Stanka Primorca Ćane koji je nedavno ustvrdio da ih je Čović izigrao – ostaje za vidjeti. Međutim, slobodno se može kazati da je HDZ 1990 ponovno dao svojevrsni legitimitet stranci iz koje je nastao i to kada je starijem HDZ-u to bilo najviše potrebno.

“Na sastanku izaslanstva, predsjednik HDZ-a BiH dr. Dragan Čović i predsjednik HDZ-a 1990 Ilija Cvitanović, potpisali su sporazum o suradnji, s ciljem postizanja političkog suglasja u zaštiti interesa hrvatskog naroda u Bosni i Hercegovini, a posebno u procesu Ustavnih promjena u kojim će hrvatski narod osigurati svoju punu jednakopravnost i suverenost s druga dva naroda i svim građanima na čitavom prostoru BiH, a koje će rezultirati održivom, demokratskom i europskom BiH, članicom EU i NATO saveza”, priopćili su iz HDZ BiH.

Iz te stranke navode da se sporazum temelji na načelima jednakopravnosti, suradnji i preuzimanju odgovornosti za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini, kao i za BiH u cjelini sa legitimnim predstavnicima druga dva konstitutivna naroda, a u skladu s voljom birača te odgovornostima, obvezama i pravima koja proizlaze iz rezultata Općih izbora 2018. godine.

“Polazeći od istih programskih opredjeljenja, stranke potpisnice Sporazuma suglasne su da će potpuno koordinirano sudjelovati u procesu Ustavnih promjena, promjena Izbornog zakona, implementacije odluka Ustavnog suda BiH i Europskog suda za ljudska prava te da će usuglašavati svoje stavove po svim važnim pitanjima za hrvatski narod u Bosni i Hercegovini.

Također, stranke se obvezuju donositi Odluke u zakonodavnoj vlasti u skladu s ovim sporazumom, te ostvarivati zajedničke programske ciljeve”, dodaju u prioćenju.
Dalje navode da su se temeljem rezultata Općih izbora 2018. godine, HDZ BiH i HDZ 1990 obvezali na međusobnu suradnju, a sve u cilju ostvarivanja pune jednakopravnosti hrvatskoga naroda u Bosni i Hercegovini i unapređenja demokracije te gospodarskog, socijalnog i kulturnog napretka Bosne i Hercegovine.

Pogledajte video:

 

(Republikainfo.com/V.S.)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar