SIP potvrdio Dodika za predsjednika Republike Srpske nakon ponovnog brojanja

SIP potvrdio Dodika za predsjednika Republike Srpske nakon ponovnog brojanja

Središnje izborno povjerenstvo BiH (SIP) potvrdilo je rezultate izbora za predsjednika i dva dopredsjednika Republike Srpske, provedenih 2. listopada, po kojima je najviše glasova dobio Milorad Dodik.

Dodik je pobijedio Jelenu Trivić

Nakon prebrojavanja svih glasačkih listića s više od 2200 biračkih mjesta u RS-a utvrđeno je kako je Dodik dobio većinsko povjerenje birača i pobijedio kandidatkinju oporbe Jelenu Trivić.

U utrci za dopredsjednika RS-a iz reda bošnjačkog naroda pobijedio je neovisni kandidat Ćamil Duraković, nekadašnji načelnik općine Srebrenica. On je dobio više glasova od Senada Bratića, kojega je za dopredsjedničku dužnost kandidirala Stranka demokratske akcije (SDA).

Dopredsjednik RS-a iz reda Hrvata postao je neovisni kandidat Ivan Begić, iako je prvotna informacija bila kako će to biti Davor Pranjić, predsjednik odbora HDZ-a BiH u Banjoj Luci.

Prema prvim rezultatima SIP-a, prije ponovnog brojanja, najviše glasova je imao Davor Pranjić, međutim razlika u odnosu na drugoplasiranog Ivana Begića je bila mala pa je stoga postojala mogućnost da dođe do preokreta u rezultatu.
Na današnjoj sjednici SIP-a je tako i rečeno. Nakon kratke zabune i rasprave oko toga tko je potpredsjednik iz hrvatskog naroda, utvrđeno je da je Ivan Begić.

Begić je ranije bio član Partije demokratskog progresa (PDP) i zastupnik u Gradskoj skupštini Banje Luke, no istupio je iz te stranke u prosincu 2021. i podnio ostavku na zastupničku poziciju nakon što je na društvenim mrežama objavljena njegova snimka intimnog sadržaja. Nakon kraće stanke odlučio se ponovo politički aktivirati i samostalno kandidirati za dopredsjednika RS-a.

Dopredsjednici RS-a imaju krajnje ograničene ovlasti, a stvarna moć u rukama je predsjednika.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing