SIPA upala u Ministarstvo obrane BiH

SIPA upala u Ministarstvo obrane BiH

Policijski službenici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA), po nalozima Suda Bosne i Hercegovine i Tužiteljstva Bosne i Hercegovine, izvršili su pretragu računala koji se nalazio u prostorijama Ministarstva obrane Bosne i Hercegovine, s ciljem utvrđivanja sadržaja datoteka koje bi mogle poslužiti kao trag ili dokaz u vezi s kaznenim djelom iz članka 220. stavak (3) Kaznenog zakona Bosne i Hercegovine ‘Zlouporaba položaja ili ovlasti’.

Prilikom pretrage otkrivena su i privremeno oduzeta dva optička medija (CD) s identičnim sadržajem datoteka koje su presnimljene s računala i hard diska. Navedene aktivnosti rezultat su provođenja istrage koja se odnosi na postojanje osnova sumnje da su u razdoblju od 22. ožujka 2010. godine do 22. listopada 2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i streljiva, koja su zaključena 2003. i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog poduzeća iz Republike Hrvatske.

O realizaciji navedenih naloga policijski službenici su sačinili odgovarajuća izvješća, koja su zajedno s privitcima dostavljena Sudu Bosne i Hercegovine i Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, priopćeno je iz SIPA-e.

Slučaj koji se “vuče” već 15 godina

Podsjetimo, tvrtka Scout d.o.o. iz Hrvatske tužilo je i u prosincu 2017. godine i dobilo sudski spor vrijedan 20 milijuna KM protiv Ministarstva obrane BiH jer mi isto već 15 godina ne isporučuje oružje koje su platili. Kako je svojedobno za Jutarnji list kazao Gordan Peranec, čiji je otac Ivan vlasnik i osnivač tvrtke, oružje još uvijek nije isporučeno, a protiv ministrice obrane Marine Pendeš podnijeli su i kaznenu prijavu.

Od bh ministarstva obrane robu-oružje kupili su još početkom 2000-tih godina i još uvijek im nije isporučena. Riječ je o sudskom sporu, vrijednom 20,000.000 KM (oko devet milijuna eura), a koji su pokrenuli protiv Ministarstva obrane BiH i dobili ga u prosincu 2017. godine, ali BiH im ni nakon presude još nije isporučila, kažu, nijedan komad oružja.

Tvrtka Scout podnijela je, naime, tužbu jer im spomenutu robu nije isporučilo bosanskohercegovačko ministarstvo, a na temelju ugovora koje su sklopili još 2003. i 2004. godine. Također su ovih dana protiv bosanskohercegovačke ministrice obrane Marine Pendeš podnijeli kaznenu prijavu.

– Podnijeli smo prijavu zbog neizvršenja presude i stalnih opstrukcija koje nam se već godinama događaju u Bosni i Hercegovini – kaže Peranec. Pokušali smo ovih dana doći do bosanskohercegovačke ministrice obrane Marine Pendeš kako bismo čuli njezinu stranu priče, ali do zaključenja ovog broja nismo uspjeli dobiti odgovor. U SMS prepisci rekla nam je da je to “ozbiljno pitanje da bi se na njega načelno odgovorilo” te nas uputila da pošaljemo upit na Ministarstvo obrane, poslavši nam broj telefaks uređaja.

– Mi sad čekamo da sud odredi datum kad ćemo sa sudskim izvršiteljem ići po robu na lokacije na kojima je vještak utvrdio da se ona nalazi, pa se samo nadamo da će roba i fizički biti tamo – kaže Peranec te dodaje: “Oni uvijek smisle neki novi izgovor. Prvo kažu da pripremaju robu i da se strpimo, a svaki put kad trebamo preuzeti robu nešto se dogodi i preuzimanje se odgodi. Opstruira nas se od prvog koraka”. Kažu da su ih već samo troškovi odvjetnika u BiH stajali nekoliko milijuna kuna.

Prodaja po niskim cijenama

– Nevjerojatno je kako oni tako već godinama izbjegavaju isporučiti tu robu čija vrijednost iznosi oko osam milijuna američkih dolara, sad čekamo da sud odredi koji dan idemo u ovrhu Ministarstva obrane. Roba je točno popisana, to je napravio neovisni sudski vještak koji je pregledao sva njihova skladišta i utvrdio gdje se što nalazi – kaže Peranec. Ali iz mnogih dopisa koje su odvjetnici tvrtke Scout slali nadležnim institucija u BiH, većinom ministrici obrane, vidljivo je da su situacije oko isporuke te robe s kojima su se dosad susretali zaista, u najmanju ruku, neobične. Primjerice, u jednom dopisu odvjetnik piše sljedeće: “U prvoj fazi utvrđeno je stanje u pogledu količina i ispravnosti raspoložive robe, i to na temelju izvještaja samog Ministarstva i zajednički obavljenog pregleda. Međutim, dogodilo se da nam je naknadno rečeno da neke robe više nema, iako je prvobitno konstatirana kao raspoloživa (npr. 35 tisuća ručnih bombi, za koje smo nakon izvještaja o raspoloživosti već ugovorili prodaju!)”.

Potom u listopadu prošle godine odvjetnik opet piše ministrici Pendeš te navodi kako je 3. listopada trebala biti realizirana prva isporuka robe od Ministarstva. “Nažalost, iz Ministarstva, tj. Sektora logistike informirani smo da se odobrenje za utovar neće izdati do roka utovara, što ponovno upućuje na moguće probleme i odugovlačenje. Najavu izuzimanja robe, koja je već izdvojena i pakirana, podnijeli smo 21. rujna 2018. godine, tako da ste imali i više nego dovoljno vremena. Također, bez obzira na pravovremeno poslan mjesečni plan naši ljudi izgubili su tri dana prošli tjedan, kada nisu mogli ući u skladište. Također i ovaj tjedan naši radnici čekaju i ne mogu ući u skladište (pomakom datuma preskače se lokacija te se mora ići na drugu lokaciju pakirati jer je takav raspored dana po lokacijama na mjesečnom rasporedu). To je potpuno neshvatljivo, ako se ima u vidu da su sva sporna pitanja riješena potpisivanjem Protokola, na čiju ste pripremu potrošili 7 do 8 mjeseci?! Ponovno podsjećamo u slučaju nerealiziranja dogovorene isporuke Scout d.o.o. će imati novu štetu od oko 35 tisuća američkih dolara i njenu će nadoknadu tražiti putem suda.”

Zanimljiv je i dopis od 2. listopada 2018. godine u kojem odvjetnici tvrtke Scout traže: “Inzistiramo da se izda odobrenje za utovar u periodu od 9. do 12. listopada jer smo jučer morali otkazati kamione, kontejnere, brod te gubimo na vjerodostojnosti i ugledu naše tvrtke, a u slučaju da se ne izda odobrenje za novi traženi period, sve međunarodne prijevozne dozvole nisu valjane. Na temelju navedenog, očekujemo da se prva isporuka robe realizira i u skladu s potpisanim Protokolom i dogovorom, bez ikakvog dodatnog odlaganja”.

U BiH se sporni ugovori o prodaji oružja i vojne opreme koje su početkom dvijetisućitih sklapala tadašnja ministarstva obrane Republike Srpske i Federacije BiH svakih nekoliko godina pojave u medijima kao kontroverzna tema. Uglavnom ih se kritizira tvrdeći da je roba tada prodavana po iznimno niskim cijenama.

Peranec objašnjava da su natječaji, koji su se tada raspisivali, zapravo bili “nespretno koncipirani”.

– Roba je tada prodavana po principu ‘uzmi sve ili ništa’, tako da je tu bilo svega, gotovo sva roba je stara 30 do 50, pa i više godina, dio te robe nije više od nikakve koristi, a dio se nadamo da ćemo možda moći preurediti i prodati na tržištu – kaže Peranec. Na upit o istragama o tim ugovorima, Peranec kaže da se i to stalno poteže, ali “baš kad oni trebaju preuzeti robu ili podnijeti tužbu”, no da ih bosanskohercegovačke institucije u vezi s tim nikada nisu službeno kontaktirale.

Bh. dužnosnik pogodovao hrvatskoj tvrtci

Međutim, teško da će skoro doći do rješenja ovog skandala. Republika podsjeća i da su mediji svojedobno pisali o dužnosniku iz BiH koji je pogodovao tvrtki iz Hrvatske u prodaji oružja.

Naime, Državna policijska agencija za istrage i zaštitu (SIPA) BiH u rujnu 2018. godine zaplijenila je dokumentaciju iz ministarstva obrane u Sarajevu zbog sumnje da je jedan bh dužnosnik pogodovao neimenovanoj hrvatskoj tvrtki u prodaji viškova naoružanja i streljiva čime je proračun te zemlje oštećen za iznos veći od 6,3 milijuna maraka (oko 2,7 milijuna eura).

Kako je tada priopćeno iz SIPA-e, njezini inspektori su po nalogu Suda Bosne i Hercegovine u prostorijama ministarstva obrane BiH izuzeli izvornu dokumentaciju koja se odnosi na prodaju i isporuku viškova naoružanja i streljiva jednoj tvrtki iz Hrvatske, kojoj nije naveden naziv, tijekom 2010. godine po ugovorima koji su ranije skopljeni.

Pojašnjava se kako su bivše Federalno ministarstvo obrane i Republička uprava za proizvodnju i promet naoružanja i vojne opreme sklopili ugovor s neimenovanom tvrtkom iz Hrvatske tijekom 2003. i 2004. godine, dok je anekse na te ugovore sklapalo ministarstvo obrane Bosne i Hercegovine.

Precizira se kako je osumnjičena osoba izmijenila bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je smanjivala velike količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istodobno povećala naoružanje i većinom streljivo koje je kupcu bilo lakše prodati.

Na taj je način, kako bi udovoljila zahtjevima tvrtke iz Hrvatske, oštetila proračun institucija Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od oko 6.3 milijuna maraka. Ministarstvo obrane BiH je tijekom 2013. godine prijavilo pojedince iz ministarstva obrane i Oružanih snaga BiH koji su sudjelovali u nezakonitom rješavanju viškova naoružanja.

Tužiteljstva BiH drži da postoji osnova sumnje da su u vremenskom periodu od 22. ožujka 2010. godine do 22. listopada 2010. godine, bez suglasnosti Predsjedništva Bosne i Hercegovine, donesene dvije odluke i zaključena četiri aneksa na četiri ugovora o prodaji neperspektivnog naoružanja i municije, zaključenih tijekom 2003.i 2004. godine između entitetskih ministarstava obrane i jednog preduzeća iz Republike Hrvatske, na način da je osumnjičeni izmijenio bitne elemente osnovnih ugovora, tako što je istim smanjivao velike količine naoružanja i streljiva koje je teže prodati na tržištu, a istovremeno uvećao određene količine naoružanja i pretežno streljiva koje je kupcu bilo lakše prodati na tržištu, a sve u cilju kako bi udovoljio zahtjevima poduzeća iz Republike Hrvatske te je navedenim radnjama oštetio Proračun institucija Bosne i Hercegovine u ukupnom iznosu od oko 6.297.580,25 KM.

/Republikainfo.com/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar