ŠIROKI BRIJEG: Dječak s Downovim sindromom sklonjen s pozornice za vrijeme vrtićke priredbe

ŠIROKI BRIJEG: Dječak s Downovim sindromom sklonjen s pozornice za vrijeme vrtićke priredbe

Slučaj petogodišnjeg dječaka s Downovim sindromom iz Širokoga Brijega koji je uklonjen s pozornice za vrijeme božićne priredbe u gradskom Dječjem vrtiću Trnoružica šokirao je mnoge.

Mama Dragana objavila je dvije snimke na društvenim mrežama. Na prvoj se vidi kako teta sklanja dječaka Jakova s pozornice te se čuje kako mama govori teti: ”Pa pusti ga” nakon čega video ubrzo završava.

Nakon toga mama je objavila drugu snimku koja je izazvala najviše reakcija. Video prikazuje kako Jakov sjedi na klupi u hodniku dok priredba još traje.

Što se sve dogodilo, ispričala je za portal Jabuka.tv mama Dragana

“Jakova i Ritu sam dovela ujutro u vrtić spremne za predstavu. Ja sam došla oko 10:20 sati, a početak predstave je bio u 10:30 sati. Stala sam u prvi red, da mogu bit pored njih ako im zatreba jer su djeca osjetljiva, ipak im je to prvi nastup i nisu navikli na takve stvari. Dok su djeca iz skupine izlazila, Jakov je sa strane sjedio na teti u papama, ja sam upitala tetu ‘Zašto Jakov nije na pozornici?’, rekla je: ‘Neka ga na meni’. Opet sam postavila isto pitanje na što je odgovorila da je bolje da nije gore. Vidno potresena sam uzela Jakova od tete. Jakov je čitavo vrijeme pokazivao rukom da želi ići na pozornicu i sudjelovati i ja sam ga spustila, a on se popeo na pozornicu dok su djeca izvodila nastup, sjedio i plesao. Čak je i djevojčicu iz skupine dirao po haljini i mazio po ruci. Kad je pjesma završila, neka druga teta, koju ja osobno ne znam, uzima Jakova s pozornice. Opet sam otišla po njega i uzela ga sebi. Nisam ga mogla više držati i spuštam ga na pod, on se penje ponovno na pozornicu i teta ga skida sa iste. Nakon što ga je teta uzela s pozornice ja sam sklonila dijete sa strane, moja kćer Rita je počela plakati i došla mi je, a ja sam onda otišla u garderobu da ih spremim kući. Ravanateljica je došla do mene i rekla da uzmem poklone što ja nisam htjela te sam joj rekla da mi ne trebaju njihovi pokloni i tražila sam da mi objasni zašto Jakov nije sudjelovao u predstavi. Na to mi je odgovorila: Gospođo, ako vam se ne sviđa ima i deset drugih vrtića, ispričala je mama Dragana za portal Jabuka.tv.

Jakov pohađa ovaj vrtić od 2019. godine. Mama Dragana kaže da s Jakovom nije bilo problema i da je uvijek bio prihvaćen od teta i druge djece te da je s veseljem išao u vrtić. Kaže da je tražila da mu se dopusti da ide u vrtić na cjelodnevni boravak odnosno osam sati kako bi ona mogla ići na posao, no da to nije dopušteno jer djeca s teškoćama u razvoju ne mogu boraviti osam sati u vrtiću.

Tvrdi da je ispisala djecu iz gradskog vrtića

Jesam, ispisala sam ih. I planiram ih upisati u drugi vrtić jer je mojoj djeci potrebna socijalizacija i druženje kao i drugoj djeci, kaže Dragana.

Nakon što je objavila snimke na društvenim mrežama, dobila je podršku velikog broja ljudi i ističe da joj to puno znači.

Naravno da mi puno znači ta podrška. Teško mi je uopće što je moj dijete izloženo svemu ovome, ali drugog načina nije bilo nažalost, izjavila je mama Dragana za portal Jabuka.tv.

Video

Hoće li slučaj prijaviti nadležnim institucijama?

Ovaj događaj je na društvenim mrežama vidjelo preko pola milijuna ljudi, ako to nije dovoljno za neku reakciju nadležnih institucija – suvisno je da bilo što kažem, zaključila je Dragana.

DV Trnoružica: ”Nije bilo nikakve zle namjere”

Iz Dječjeg vrtića Trnoružica tvrde da je cijela priča pogrešno shvaćena te da nije sve onako kako je majka ispričala odnosno da u njihovim reakcijama nije bilo nikakve loše namjere.

“Dječak se više puta penjao na pozornicu i sudjelovao je u priredbi. Kada je s recitacijom trebala početi njegova sestra, on se opet popeo, a teta ga je sklonila s pozornice da ne bi pao te ga je držala u naručju, a u tome nije bilo nikakve zle namjere. Također, vidjela sam snimku na kojoj dječak sjedi obučen u garderobi te bih istaknula da on nije izdvojen s priredbe nego ga je majka odvela. Nakon toga sam došla do gospođe i htjela sam provjeriti što je bilo, a ona je emotivno reagirala i rekla da će ispisati djecu iz vrtića. Rekla sam joj da za to nema potrebe te da djeca slobodno mogu ići u naš vrtić. Ona je nakon toga opet rekla da će ih ispisati, a onda sam ja rekla: ”Roditelji imaju pravo birati za svoju djecu ono što je najbolje i hvala Bogu da imamo deset vrtića u Širokom Brijegu tako da svaki roditelj može upisati svoje dijete gdje smatra da će mu biti bolje, izjavila je za portal Jabuka.tv ravnateljica Javne ustanove Dječji vrtić Trnoružica Zdenka Zovko.

Na pitanje hoće li se javno ispričati, ravnateljica Zovko rekla je da je spremna ispričati se, ali smatra da za to ne postoji razlog te je istaknula da je tijekom dana dobila podršku roditelja čija djeca idu u ovaj vrtić. Dodala je da je na javnoj priredbi bilo oko 50 roditelja te da su svi mogli vidjeti što se događalo.

Dječji vrtić Trnoružica dodatno će se oglasiti priopćenjem za javnost u četvrtak.

Tema i na sjednici Gradskog vijeća

O ovom slučaju koji je potresao javnost govorilo se i na 21. sjednici Gradskog vijeća.

“Molim Vas da mi pojasnite o kakvoj se ovdje pedagoško-odgojnoj mjeri radi gdje se jedno dijete izdvaja od ostale djece javno. Svima su nam puna usta jednakosti i ravnopravnosti. Kakva je ova poruka ovoj djeci, je li to poruka da ostatak života izdvajaju iz svog društva djecu s posebnim potrebama? Valjda ste svjesni kada se djeci u ovoj dobi nešto usadi u savjest, teško izlazi iz glave. Ili nas uopće nije briga jer to nije naše dijete? Želim da provedete istragu i obavite razgovor s ravnateljiom i da ona razjasni situaciju. Svjestan sam da svaka priča ima dvije strane medalje, ali mislim da ovdje trebamo biti svi s iste strane medalje. Najmanje što može učiniti je da se javno ispriča roditeljima i svim ljudima s posebnim potrebama. Gospođu ravnateljicu osobno ne poznajem, ne poznajem čak niti roditelje. Javio sam se radi ove stvari, a i isto tako bih reagirao da mi je ravnateljica rođena majka, rekao je, između ostaloga, vijećnik Josip Pinjuh (HDZ 1990).

Gradonačelnik Miro Kraljević rekao je da neće stati niti na jednu stranu jer nije do kraja upoznat s ovim slučajem te je pozvao nadležne institucije da odrade svoj dio posla.

Na društvenim mrežama pojavio se video koji snimljen u vrtiću “Trnoružica” u Širokom Brijegu koji je brzo postao viralan. Na snimku se vidi dječak sa Downovim sindromom kako sjedi u hodniku vrtića.

Cijela situacija iscenirana

Prema navodima pojedinaca na društvenim mrežama, dječaku Jakovu je onemogućeno sudjelovanje u organiziranoj priredbi.

“To apsolutno nije točno. Sutra ćemo dati priopćenje za javnost. Snimak na kojem je dijete ostavljeno u hodniku, gdje izgleda tako ružno, ja bih se zgrozila. Znači mama kada je krenula kući, obukla je svoje dijete, zatvorila je pred ulaz tako da je ispalo da smo mi to dijete samo zatvorili a mi u drugoj prostoriji radili priredbu”, priča  Zovko za Avaz.ba

Ističe da je sve inscenirano da ispadne kao “da je dijete u kavezu”.
On je veoma drago dijete

“Znači mama je uzela to dijete, obukla, obula ga u pred ulazu gdje garderoba za djeca i snimila ga. To je veoma drago dijete, dijete sa Downovim sindromom, njemu dajemo slobodu, penjao se na binu, silazio. U nekim trenucima sam ga čak ja htjela uzeti do sebe da sjedne da malo odmori, da sjedi duže. Sve je to izvučeno iz konteksta i ružno prezentirano. Ali evo ja sam tu, ni od čega ne bježim, ja sam spremna na sve. Stvari nisu onakve kakve se čine”, zaključila je Zovko u razgovoru za portal “Avaza”.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing