Šišmiši su mogući uzrok opasnog virusa. Širi se snimka žene koja ga jede

Šišmiši su mogući uzrok opasnog virusa. Širi se snimka žene koja ga jede

IZVORIŠTE epidemije ubojitog koronavirusa po svemu sudeći je tržnica u gradu Wuhanu.

Nakon što je razvijen test za novi koronavirus dokazano je da su sve 44 osobe koje su prve zaražene u Wuhanu posjećivale tržnicu, radile na njoj ili su na njima radili članovi njihovih obitelji. Tržnica je u međuvremenu zatvorena.

Iako se zove Tržnica morskih plodova Huanan, na ovoj se tržnici prodaje mnogo više od morskih plodova. Na takvim se tržnicama, uz mrtvu i živu perad i stoku, mogu naći i razne žive divlje životinje: cibetke (malena životinja srodna mungosima i mačkama), ptice, zečevi, štakori, lisice, šišmiši, zmije i drugi reptili, magarci, deve, čak i majmuni.

Sumnja se da je virus krenuo od šišmiša

Kako sumnjaju znanstvenici, virus je krenuo od šišmiša.

“Koronavirusi poput SARS-a cirkuliraju kod šišmiša i svako toliko uđu u ljudsku populaciju”, objasnio je za Business Insider virolog u Rocky Mountain Laboratories, Vincent Munster. Primjerice, šišmiši mogu prenijeti virus svojim izmetom s kojim cibetke – ili zmije – mogu doći u kontakt.

Kinezi vole jesti juhu od šišmiša

U međuvremenu se na društvenim mrežama i nekim medijima pojavila i pomalo uznemirujuća snimka juhe od šišmiša, što je potaknulo spekulacije da bi upravo ova kineska “delikatesa” mogla biti izvor opasne zaraze.

Tako se zadnjih dana društvenim mrežama širi snimka djevojke koja u restoranu jede juhu od šišmiša. Ona tradicionalnim kineskim štapovima za jedenje drži šišmiša.

“Pojedi meso”, čuje se muškarac kako govori na snimci.

“Trebala bi pojesti meso na leđima”, dodaje. Nije poznato kad je snimka nastala. Riječ je o kineskoj hrani koja se, kako se vidi na snimci, može dobiti i u restoranima.

Video

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar