SITARSKI: Problem je u tumačenju “Daytona” većinskog naroda u BiH

SITARSKI: Problem je u tumačenju “Daytona” većinskog naroda u BiH

Daytonski sporazum sam po sebi nije uzrok sistemskih problema u Bosni i Hercegovini, već je problem u proizvoljnom tumačenje tog sporazuma, smatra politički analitičar Instituta za društveno-politička istraživanja (IDPI) iz Mostara Milan Sitarski.
– Daytonski sporazum i Ustav Bosne i Hercegovine sami po sebi nisu uzrok sistemskih, kroničnih problema političkog života BiH i svih drugih aspekata života. Korijen problema leži u tumačenju Daytona od vrlo utjecajnih političkih snaga, uglavnom iz redova većinskog naroda u BiH, ali ne samo njega, koji tumače dejtonski ustav suprotno temeljnim načelima tog ustava što je apsurdno – smatra Sitarski.
Komentirajući 25. obljetnicu Daytonskog mirovnog sporazuma Sitaski je u razgovoru za Fenu kazao kako je temeljno načelo Daytonskog mirovnog sporazuma načelo ravnopravnosti i konstitutivnosti konstitutivnih naroda što je, po njegovim riječima, potvrdio i Ustavni sud BiH 2000. godine po apelaciji Alije Izetbegovića.
Ravnopravnost i konstitutivnost kao krovna načela
– Sud je tada potvrdio da su načela ravnopravnosti i konstitutivnosti natkrovljujuća načela, i to, eto, baš po apelaciji Alije Izetbegovića. 20 godina od te presude mnoge su političke snage u BiH i visoki predstavnik tumačili i operativno mijenjali neke segmente Daytona na način koji je suprotan tim načelima – istaknuo je Sitarski.
Podsjetio je kako je dvije godine nakon te presude visoki predstavnik Wolfgang Petritsch donio amandmane koji su “potpuno deformirali svrhu i namjenu Ustava tako što su omogućili da se Hrvati u Federaciji BiH liše svojih prava kao konstitutivnog naroda i time izgube svoju jednakopravnost”.
Problem Komšić
Sitarski smatra kako je Daytonski sporazum u određenoj mjeri nedorečen: – Ima nekih nedorečenosti, pretpostavljam zbog toga što ustavotvorac te 1995. godine nije mogao predvidjeti kako će neke političke snage koristiti ono što im nudi Daytonski sporazum, a što je suprotno njegovim načelima.
Tako imamo tu odredbu da se u Federaciji BiH iz jedne izborne jedinice biraju i bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH, što je iskoristio Željko Komšić da već tri puta postane formalno hrvatski član predsjedništva sa zanemarivo malim brojem hrvatskih glasova.
Međunarodnoj zajednici treba pozitivna priča
Stoga je, smatra Sitarski, potrebno precizirati određene dijelove Daytonskog sporazuma kako bi se spriječila njegova zlouporaba.
– Treba eliminirati i neke intervencije, prije svega one Wolfganga Petritscha. Vidimo da su na lokalnoj razini, barem u Mostaru, eliminirane neke odredbe koje je deformirao pokojni Paddy Ashdown i trebalo bi nastaviti sličnim putem – kazao je. Sve to moguće je, dodao je Sitarski, uz posredovanje međunarodne zajednice.
– Čini mi se da su njima potrebne pozitivne priče, pogotovo što su sada krizna vremena i van BiH. Umjesto da se mi prilagodimo okružju, koje je bilo poprilično stabilno, došli smo do toga da ono sve više sliči na nas.
Mislim da je svim relevantnim međunarodnim političkim akterima potrebno da imaju pozitivnu priču, a ta intervencija izvana ne mora biti naredbodavnog karaktera kako smo ranije navikli da bude.
Ona može biti veoma konstruktivna i kada se uspostave temeljna načela, kada se otvori debata pod svjetlima međunarodne javnosti onda je puno uži prostora za arbitrarna tumačenja nekih principa – zaključio je analitičar IDPI-a Mostar Milan Sitarski.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar