Sjajan uspjeh srednjoškolaca iz MIOC-a: Luka Barišić ramskih korijena među najboljima na svijetu

Sjajan uspjeh srednjoškolaca iz MIOC-a: Luka Barišić ramskih korijena među najboljima na svijetu

Juniorski i seniorski timovi XV. gimnazije osvojili su 1. mjesto u Orlandu na Floridi 23. svibnja 2015. gdje je održano međunarodno informatičko natjecanje učenika srednjih škola All-Star ACSL 2015. Među brojnim donatorskim tvrtkama koje su dale financijsku potporu putovanju mladih i Prstenova je članica tvrtka IN2
 

ACSL (American Computer Science Leaguewww.acsl.org) natjecanje je učenika srednjih škola u informatici, točnije programiranju. Od 1979. Liga okuplja najbolje učenike srednjih škola iz informatike diljem SAD-a. Natjecanje je podijeljeno u tri kategorije: Juniorski, Intermediate i Seniorski dio, a natjecalo se 200 srednjih školi iz SAD-a, Kanade, Europe, Afrike i Azije. Naši učenici pripremali su se cijelu godinu, te su pripremili i dio gradiva koji nije obuhvaćen hrvatskim školskim planom i programom. Mentori su bili profesori Renata Gjurić i Nikola Dmitrović.
 
Bravo mladi matematičari
 
XV. je gimnazija do sada sudjelovala 14 puta u finalnom dijelu natjecanja od 1995. koje se održava u SAD-u. Ukupno su osvojili 12 prvih, 10 drugih i tri treća mjesta. Srednjoškolci se natječu u programerskom i teorijskom znanju.
Juniorski tim (Vilim Lendvaj, Petar Nizić-Nikolac, Ivan Stjepanović, Matko Petrović, Josip Klepec) natjecanje je završio sa 79 od mogućih 80 bodova. Na programskom dijelu tim je zajedničkim naporom riješio sve zadatke, dok je na teorijskom dijelu, gdje se vrednovao pojedinačan nastup svakog člana, izgubio samo jedan bod. Vilim, Petar, Matko i Josip postigli su savršen rezultat u teorijskom dijelu.
Seniorski tim (Tonko Sabolčec, Kristijan Štefanec, Luka Barišić, Kristijan Rupić, Domagoj Bradač) natjecanje je završio na prvom mjestu s ukupno 115 od mogućih 120 bodova. U programskom dijelu zajedno su riješili sve zadatke, dok su u teorijskom dijelu savršeni učinak imali Luka Barišić i Kristijan Rupić.
Intermediate tim (Adrian Beker, Robert Benić, Martin Rosenzweig, Petar Orlić i Nikola Herceg) natjecanje je završio na 4. mjestu. Nakon programskog dijela imali su savršen učinak, dok su nakon teorijskog dijela natjecanje završili s ukupno 110 od 120 bodova. Savršen učinak na teoriji imao je Robert Benić.
 
Povratak u školske klupe
 
Nakon povratka iz SAD-a učenici su zagrijali stolice i marljivo se pripremaju za ispite i državnu maturu. U pobjedničkom je timu i mladi matematičar i informatičar Luka Barišić, maturant, čiji su roditelji majka Ivanka i otac Dragan podrijetlom iz BiH. Majka iz Kupresa, a otac iz Prozora pokraj Rame. U Zagreb su došli devedesetih na studij, zaposlili se i ostali.
– Luka je rođen 30. travnja 1997. i počeo je govoriti tek s dvije godine, kaže mama Ivanka, no s tri je već znao sva slova i brojeve, s pet  je godina sam čitao i računao po cijele dane. Učiteljica od 1. do 4. razreda uvidjela je da je nadaren za matematiku i svake je godine išao na natjecanja. Imao je izvrsne rezultate i bio uvijek među najboljima na općinskim, županijskim, regionalnim i od 7. razreda na državnim natjecanjima. U srednjoj je krenuo na natjecanja iz matematike, fizike i informatike.
Kao što je slučaj kod talenta, da bi rastao i razvijao se, potrebno je vježbati. Luka nam je otkrio da se matematikom bavi sat i pol kod kuće, ali zadaci su mu uvijek u mislima. Dok radi nešto drugo ili se vozi u tramvaju, Luka razmišlja o matematičkim problemima.
Matematika i informatika jezici su komunikacije kojima se opisuje stvarnost i imaju veliku primjenu u životu, objasnio je, mnogima apstraktni, svijet brojeva.
Iako se dugo dvoumio između dva fakulteta, matematike na PMF-u i informatike na FER-u, prevladao je interes prema informatici.
Velike čestitke zaslužuje cijeli nastavnički tim MIOC-a koji godinama radi s djecom na pripremama za cijeli niz natjecanja, a uloženi trud vraća se u obliku izvrsnih rezultata. MIOC je srednja škola, sudeći prema rezultatima mladih srednjoškolaca, jedna od triju najboljih gimnazija na svijetu.
 
Zahvala svima koji su omogućili putovanje mladih
 
Troškovi puta učenika i profesora u SAD iznosili su oko 150 tisuća kuna, zato su u pomoć priskočili brojni donatori među kojima su Grad Zagreb, članica Udruge Prsten  IN2 Grupa, Končar i brojne druge koje su rado pomogle da se ovakav događaj realizira.
Odličnim učenicima želimo puno uspjeha u školovanju i još puno izvrsnih rezultata na natjecanjima.
 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar