Sjećanje na kapetana: Dražen bi danas slavio 50. rođendan

Sjećanje na kapetana: Dražen bi danas slavio 50. rođendan

Jedan od najboljih hrvatskih, ali i europskih, košarkaša svih vremena Dražen Petrovićna današnji dan bi, da je živ, proslavio okrugli 50. rođendan.

'Košarkaški Mozart' rodio se 22. listopada 1964. godine u Šibeniku, gdje je i napravio prve korake svoje bogate karijere.

Prije no što je napunio 20 godina i prešao u Cibonu stigao je kao mladić ostaviti trag i u Šibenki koja je 1983. osvojila naslov prvaka bivše države protiv momčadi Bosne, iako im je tadašnji savez titulu naknadno uzeo. Dražen je tada rekao da 'ne želi ići na novu utakmicu u Novi Sad' i da 'nikome ne da svoju zlatnu medalju'.

Obilježio je jednu eru Cibonine košarke u kojoj su 'vukovi' s njim na parketu i Mirkom Novoselom na klupi osvojili dva naslova prvaka Europe (1985. i 1986.), a 1988. godine 'preselio' u Real Madrid gdje je u jednoj sezoni također bio sjajan
 


 

Nadmoćan u Europi, kakav je i bio, odlučio je napraviti iskorak i zaigrati u NBA ligi. Stigao je u Portland, no u dvije sezone nije se baš naigrao. 

Nakon što je 'izludio' na klupi, odlučio je otići u New Jersey Netse gdje je ostavio trag kao Europljanin koji je otvorio vrata drugim europskim košarkašima. O njemu se 'preko bare' od tada govori samo u superlativima. 

 


 

– Bio je velik igrač, uživao sam igrati protiv Dražena jer se nije bojao te je biosamouvjeren i koncentriran. Naši dvoboji su bili maksimalni, do kraja, ali nažalost nisu dugo potrajali. Ostavio je dubok trag i pokazao drugim Europljanima da mogu uspjeti – rekao je svojedobno najveći od najvećih Michael Jordan, čiji su današnji 'nasljednici', Kobe Bryant LeBron James također jako doboro upoznati s imenom i djelom Dražena Petrovića.

– O njemu sam mnogo slušao od oca, nevjerojatan šuter, čuo sam da je bio veliki radnik. Šteta što je otišao u naponu snage – rekao je Bryant. 

– Najbolji europski košarkaš u povijesti je Dražen Petrović. Bio je velik strijelac i strašno fizički moćan igrač. Ničega se nije bojao, nije se bojao trenutka. Sjećam se da me znao oduševljavati i svojim asistencijama, a to je dokaz da je itekako razumioigru. Bio je talent iz Europe kakav NBA liga do tada nije vidjela. Neviđen šuter – biranim je riječima o Draženu govorio 'King James'. 

 


 

– Dražen je tip igrača kakvog volim. Igrao sam protiv njega mnogo puta, bio jefantastičan šuter i odlično je koristio blokove suigrača – izjavila je legenda Bostona,Larry Bird, a možda najupečatljiviji kompliment Draženu dao je Reggie Miller koji u glavama mnogih Amerikanaca slovi kao najbolji šuter svih vremena. 

– Malo ću se pohvaliti, smatram se najboljim šuterom svih vremena, ali ipak postojijedan bolji. Bio mi je bez sumnje najveći rival na terenu. Uvukao mi se ispod kože, među ostalim i zato što često nisam razumio kad je pričao. Radi se o pokojnom velikanu Draženu Petroviću. Ako sam ikad nekoga htio zadaviti onda je to on. Dražen je bio moj 'neprijatelj', nisam ga mogao smisliti – rekao je Miller kroz šalu i dodao:
– Silno ga poštujem, on je najbolji šuter kojeg sam ikad vidio!
 


 

Nažalost karijera Petrovića prekinuta je tužnog 7. lipnja 1993. godine na autocesti kod Denkendrorfa kada je imao još uvijek 28 godina i kada je pred njim, poznavajući njegov rad i predanost treninzima i sportskom životu, bilo još barem tri-četiri godine vrhunske košarke. 

Ostaje žal što ga Amerikanci u to, još uvijek prilično konzervativno košarkaško vrijeme, nisu htjeli u All Star momčadi, no njegov trag i sve što je učinio za hrvatsku i europsku košarku je neizbrisiv. 

– Budite ponosni, Dražen je bio kralj strijelaca – rekao je Magic Johnson na dan kada su obojica primljeni u Kuću slavnih

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar