Sjednica PIC-a danas u Sarajevu zbog novonastale situacije u BiH

Sjednica PIC-a danas u Sarajevu zbog novonastale situacije u BiH

Sjednicu je zatražio ruski veleposlanik zbog novonastale situacije u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude po tužbi BiH protiv Srbije

Veleposlanik Rusije u BiH Petar Ivancov potvrdio je sinoć da će sjednica Vijeća za implementaciju mira (PIC) biti održana danas u Sarajevu.

Ovu sjednicu zatražio je ruski veleposlanik zbog novonastale situacije u vezi s podnošenjem zahtjeva za reviziju presude Međunarodnog suda pravde u Haagu po tužbi Bosne i Hercegovine protiv Srbije, javlja Fena.

Sjednica PIC-a počet će u 13 sati, najavio je veleik poslan Ivancov predstavncima medija.

BiH je 1993. godine podnijela tužbu protiv tadašnje Savezne Republike Jugoslavije (Srbija i Crna Gora) Međunarodnom sudu pravde u Haagu, najvišoj sudskoj instanci u sustavu Organizacije ujedinjenih naroda (OUN).

Presuda je donesena 26. veljače 2007. godine u vezi s postupkom kојi sе odnosi na kršenja Kоnvеnciје о sprečavanju i kažnjavanju zločina gеnоcida, a kојu је Gеnеralna skupština UN-a usvojila 9. prosinca 1948. godine.

Naime, ICJ je tom presudom utvrdio da je genocid počinjen u Srebrenici, ali ne i u drugim bh. općinama, isključivši pritom odgovornost Srbije za počinjenje genocida, te utvrdivši samo propuste u njegovu sprečavanju i kažnjavanju.

 

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar