Sjever Kosova i dalje blokiran, škole ne rade, ne zna se tko je pucao u Rudaru

Sjever Kosova i dalje blokiran, škole ne rade, ne zna se tko je pucao u Rudaru

Srbi koji protestiraju zbog uhićenja bivšeg policajca Dejana Pantića i dalje su na barikadama. Sjever Kosova blokiran je i od strane kosovske policije, a preko prelaza Brnjak i Jarinje ne može se ni pješke.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na sjeveru Kosova da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije. Škole na sjeveru Kosova danas neće raditi.

Dopisnik RTS javlja da je noć sa sjeveru Kosova protekla mirno, ali da je i dalje blokiran, što od strane policije, što od strane građana.

Iako je na barikadama mirno, tenzije su visoke, a građani zabrinuti, navodi RTS

Kosovska policija zabranila je prolaz i vozilima i pješacima na administrativnim prelazima Jarinje i Brnjak. Pripadnici Rosu upali su pod punim naoružanjem i s blindiranim vozilima, u objekt velike brane na jezeru Gazivode. Oni su radnika kojeg su zatekli istjerali iz objekta i poskidali i isjekli srpske zastave koje se tamo nalaze.

V. K., radnik na brani Gazivode, rekao je da su uperili puške u njega, ispitivali ga, iscijepali zastavu, a onda ga otjerali.

Nešto poslije 21 sat čule su se rafalna paljba i detonacija u Rudaru kod Zvečana. Ne zna se tko je pucao.

Reporter Prve TV jutros javlja da su Srbi i dalje na barikadama u Rudaru, a situacija je mirna

Kako navodi, u Rudaru je sinoć bio veliki broj građana, sada ih je nešro manje, ali su i dalje tu, pod šatorima i u automobilima koji su parkirani pored puta.

Predsjednik Srpske liste Goran Rakić saopštio je da je formiran Krizni štab koji će redovno izvještavati o situaciji na terenu. Osnovne i srednje škole na sjeveru Kosova od danas neće raditi.

Zbog događanja na Kosovu održana je sjednica Savjeta za nacionalnu bezbjednost.

Nakon sjednice Savjeta predsjednik Srbije Aleksandar Vučić pozvao je Srbe na sjeveru Kosova da budu staloženi i mirni i da ne nasjedaju na provokacije, kao i da poštuju Kfor i Euleks.

On je kazao da su barikade izraz protesta zbog hapšenja ljudi i naglasio da će biti učinjeno sve da se sačuvaju mir i stabilnost.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar