Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu iznad Japana

Sjeverna Koreja lansirala balističku raketu iznad Japana

Sjeverna Koreja u utorak je po prvi put u pet godina ispalila balističku raketu preko Japana koji je upozorio svoje građane da se sklone.

Japanska vlada upozorila je građane u vrijeme dok je raketa letjela preko te države, prije nego što je pala u Tihi ocean. Tokio je priopćio kako nije pokrenuo obrambene mjere da uništi raketu, prvu koja je preletjela otočje od 2017. godine.

– Niz akcija Sjeverne Koreje, uključujući ponovna lansiranja balističkih raketa, prijeti miru i sigurnosti Japana, regije i međunarodne zajednice te predstavlja ozbiljan izazov za cijelu međunarodnu zajednicu, uključujući Japan – rekao je glasnogovornik vlasti Hirozaku Matsuno.

Nedugo potom japanski premijer nazvao je čin Pjongjanga „barbarskim“.

Glavni stožer južnokorejske vojske saopćio je kako se čini da je bila riječ o raketi srednjeg doma lansiranoj iz sjevernokorejske pokrajine Jagang.

Pjongjang je već koristio to područje za lansiranje svojih raketa, uključujući nekoliko za koje je tvrdio da su „hiperzvučne“.

Japanska televizija Asahi je, pozivajući se neimenovan izvor iz vlade, objavila da je raketa pala oko 3.000 kilometara od Japana.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar