SKANDAL SE NASTAVLJA Mektić se opet tuži na Tužiteljstvo, a ono će tužiti njega

SKANDAL SE NASTAVLJA Mektić se opet tuži na Tužiteljstvo, a ono će tužiti njega

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić jučer je održao konferenciju za medije na kojoj je ponovno kritizirao rad Tužiteljstva BiH kao i cjelokupno pravosuđe u BiH. Ovo je nastavak oštre borbe ministra sigurnosti s glavnim tužiteljem, odnosno, Tužiteljstvom BIH.
Mektić kaže: Pravni sustav u BiH propada

“Kada me počnete ignorirati shvatit ću da sam dosadan i da govorim gluposti i da je ono što radim bezvrijedno. Za ovu konferenciju sam se odlučio kasno sinoć, pošto su se jučer popodne saznao šokantne stvari. Ne možete povjerovati da se takve stvari događaju u normalnom društvu i pravosudnom sustavu”, izjavio je Mektić.

On je na početku kazao da je ključna dijagnoza katastrofalnog stanja u BiH Tužiteljstvo BiH koje se nalazi na ivici propasti.

“To je stvarna dijagnoza i treba ga liječiti. Ako se nešto ne promijeni najbliži smo jednom pravnom sunovratu i pravnoj propasti. Apeliram na sve segmente vlasti u državi, ovo je sve pri kraju što ja radim. Potrebno se ozbiljno pozabaviti vladavinom prava. Pravni sustav u BiH propada i na neki način je već propao. BiH je razvaljena država jer ne postoji vladavina prava. Ja nemam nikakav osobni interes, meni je stalo do pravde u ovoj državi, makar ja bio žrtva te vladavine prava”, kazao je Mektić.

Mektić je kazao da se ne može izaći niti iz jedne krize ako ne postoji pravosuđe kao jamstvo da će biti sankcioniran svatko tko ne dozvoljava uspostavu vladavina prava.

“Tužiteljstvo BiH je propalo. Nešto je bilo od Tužiteljstva jedno vrijeme, pa se urušavalo i urušavalo, pa se pokušavalo nešto uraditi, apeliralo se na VSTV, a iz VSTV-a su obećavali da će provjetravati pravosuđe. Ja sam im govorio da od provjetravanja nema ništa, da sve treba promijeniti u Tužiteljstvu BiH”, kazao je Mektić.

Ministar sigurnosti BiH je naglasio da je ‘Tužiteljstvo BiH postalo mjesto gdje se na najgori mogući način prave kombinatorike za lažno prijavljivanje i lažno procesuiranje nekih ljudi.’

“Hajde što ne rade ništa, apsolutno nema predmeta i istraga. Sada čujem da je sudac koji radi na potvrđivanju optužnica ispunio 30 posto norme, jer nema optužnica, odnosno, nema šta raditi. U Tužiteljstvu se lažno konstruiraju kaznena djela i to one koji pozivaju i prozivaju Tužiteljstvo za nerad i korupciju u Tužiteljstva”, dodao je Mektić.

Mektić je kazao da pravosudne institucije sada iskorištavaju “jednog dečka koji ima određenu vrstu problema”.

“On se satima nalazi u Tužiteljstvu gdje sjedi i razgovara s glavnom tužiteljicom i gdje vrše konstrukciju, prave pakleni lažni plan da sruše ljude koji govore o neradu Tužiteljstva. On je s vjetrom u leđa tužiteljice izgubio svaku mjeru i srlja (‘žvizdač’ Josip Šimić, op. au.)

On je našao jedan akt SIPA-e i krivotvorio ga, toliko očigledno da se vidi golim okom. Nema broja akta, nema datuma na aktu, pa ga adresirao na ime Dragan Mektić bez naziva institucije.”

Mektić je kazao da se taj dokument vodi kao “vrlo tajan”.

“Oznaka ‘vrlo tajno’ se može staviti ako počinje treći svjetski rat, a zamislite to stoji na ovom dokumentu. Šest stranica izmišljenog transkripta razgovora Gordane Tadić i Ružice Jukić i šema kretanja glavne tužiteljice i na osnovu ovoga je podnio krivičnu prijavu protiv Mektića i Perice Stanića. Mene ne pominje da sam prisluškivao, ali valjda je mislio da je te transkripte Perica proslijedio meni. Taj dečko je nebitan, već je bitno što se nastoje kazneno goniti pojedinci koji govore o neradu Tužiteljstva Sarajevske županije.”

Mektić je ponovio da se ‘Tužiteljstvo BiH se bavi morbidnim stvarima’.

“Izmišljaju transkripte razgovora i krivotvore dokumente. U Tužiteljstvu BiH tom dečku daju lažna obećanja i lažnu nadu, a sada je počinio teško kazneno djelo. Tužiteljstvo će podignuti ruke od njega, a on će morati odgovarati za krivotvoreni dokument, za lažne transkripte i lažnu šemu. Đuro Knežević, zamjenik direktora SIPA-e, tvrdi da nikada nije potpisao takav dokument”, objasnio je Mektić.

“Ovo je pokušaj urušavanja SIPA-e, ali to im neće uspjeti. Pokušalo se isto uraditi udarima na OSA-u”, poručio je Mektić i apelirao svim dužnosnicima u BiH:

“Ovdje se kriminal isplati, jer nitko ne snosi nikakve posljedice. Ne postoji borba protiv korupcije, ne postoji borba protiv organiziranog kriminala.”

Naveo je i da je “tužiteljica Gordana Tadić opterećena bolesnom ambicijom te da zbog toga podiže optužnice protiv svakoga tko kritizira rad Tužiteljstva BiH”.

Glavna tužiteljica Gordana Tadić: Mektić će odgovarati

Konferenciju za novinare jučer je također održala i vršiteljica dužnosti glavne tužiteljice Tužiteljstva BiH Gordana Tadić. On smatra neprihvatljivim istup ministra sigurnosti BiH Dragana Mektića, dodajući da će se ministar “morati izjasniti o tome zašto je Bosna i Hercegovina razvaljena zemlja i zašto bi Tužiteljstvo BiH trebalo uništiti do temelja”.

Tadić je navela da je prošlo 11 mjeseci od kada ju je VSTV postavilo na tu dužnost, te da su uspjeli postići stabilnost i dobre rezultate, kao i da cijelo pravosuđe u BiH, na osnovu tih rezultata, ima potpunu stabilnost.

“Želim poručiti građanima da BiH nije razvaljena zemlja i ukoliko ministar sigurnosti tvrdi da je Bosna i Hercegovina razvaljena zemlja, ja ga pozivam da podnese neopozivu ostavku”, kazala je Tadić.

Naglasila je da u Tužiteljstvu BiH nema nikakvih posebnih predmeta i da se svi rade profesionalno i stručno.

“Pritisci koji se vrše na rad Tužiteljstvo su neprimjereni i o tome ću obavijestiti VSTV i Predsjedništvo BiH jer smatram da se ovim vrši podrivanje ustavnog poretka BiH i jasno mi je zašto do sada niti jedan glavni tužitelj nije izdržao na dužnosti do kraja mandata”, izjavila je Tadić.

Navela je da Tužiteljstvo BiH odlično surađuje sa svim partnerskim agencijama, odnosno drugim pravosudnim institucijama i sigurnosnim agencijama.

“Ministar Mektić ima kod nas formiranih više predmeta od različitih podnositelja za različita kaznena djela. On će i dalje imati isti status kao i svi prijavljeni u BiH, ali o tome zašto je BiH razvaljena zemlja i zašto Tužiteljstvo BiH treba uništiti, o tome će se morati izjasniti u Tužiteljstvu BiH”, dodala je Tadić.

Istaknula je da neće podleći političkim pritiscima, te potvrdila da će se kandidirati za glavnu tužiteljicu Tužiteljstva BiH.

(Izvor: FTV/Republikainfo.com)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar