Školovanje napusti više od 10% srednjoškolaca i 8% osnovaca

Školovanje napusti više od 10% srednjoškolaca i 8% osnovaca

U izvješću o zdravstvenom stanju stanovništva i zdravstvenoj zaštiti u Federaciji Bosne i Hercegovine za 2014. godinu, navodi se kako je u Federaciji BiH pismeno 99,2 posto mladih žena i 100 posto mladih muškaraca.

Pismenost među mladima

Istraživanje višestrukih pokazatelja u Federaciji BiH 2011. – 2012. godine (MICS) obradilo je i pismenost među mladima kao jedan od preduvjeta dobrog zdravlja, navodi se u izvješću, piše Večernji list BiH. Opismenjavanje odraslih je jedan od ciljeva u “Svijeta po mjeri djeteta” i indikator milenijskih razvojnih ciljeva. Pismenost je procjenjivana na osnovi mogućnosti ispitanika da pročitaju jednostavnu rečenicu ili na osnovi pohađanja škole. Pohađanje predškolskog obrazovanja u okviru nekog organiziranog obrazovnog programa važno je za spremnost djece za školu. U izvješću stoji kako je ukupno 18,4 posto djece koja pohađaju prvi razred osnovne škole, a koja su pohađala predškolsku ustanovu u prethodnoj godini. Taj postotak je znatno veći među ženskom djecom (27,3 posto pohađalo predškolsku ustanovu) nego među muškom gdje ih je predškolsku ustanovu pohađalo svega 11,6 posto. Ogromna je razlika među djecom iz urbanih i ruralnih sredina, pa je tako 35,4 posto djece u urbanim sredinama pohađalo predškolsku ustanovu u odnosu na 12,6 posto djece u ruralnim sredinama, navedeno je.

Nadalje, u izvješću je navedeno kako većina djece osnovnoškolske dobi u Federaciji Bosne i Hercegovine pohađa školu, i to 97,2 posto, od tog broja više je muške djece (97,4 posto) nego ženske djece koje je 96,9 posto. Osnovnu školu u Federaciji uopće ne pohađa 2,8 posto djece ove dobi. Stanje u srednjoškolskom obrazovanju znatno je lošije.
Naime, prema podacima iz izvješća, 8 posto djece srednjoškolske dobi ne pohađa srednju školu. Među djecom koja pohađaju srednju školu više je ženske djece(93,3 posto) nego muške koje je, prema podacima iz izvješća, 90,4 posto. Osnovnu školu u Federaciji BiH završava 91,7 posto djece. Srednju školu završava 89,3 posto muške odnosno 89,6 posto ženske djece.

Obvezna srednja škola

Podsjetimo, Vlada FBiH prihvatila je “Informaciju o mogućnosti uvođenja obveznog srednjoškolskog obrazovanja s dvogodišnjim trajanjem u Federaciji BiH” koju će, s predloženim preporukama, uputiti vladama županija.
U informaciji je navedeno kako je u FBiH u tri županije zakonom propisano i uvedeno obvezno srednje obrazovanje s dvogodišnjim trajanjem, i to u SŽ, BPŽ i USŽ. Međutim, ni u ovim županijama obvezno srednje obrazovanje nije zaživjelo u praksi jer do sada ni jedan učenik nije stekao kvalifikaciju kroz ovaj oblik obrazovanja.

prvi.tv

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar