Skupština Aluminija usvojila odluku o suradnji s Abraham grupom

Skupština Aluminija usvojila odluku o suradnji s Abraham grupom

Na današnjoj Skupštini Aluminija usvojena je odluka o suradnji s Aluminijum Industries, što znači povratak na posao oko 200 radnika, a kako obećava izraelsko-kineski konzorcij, povratak na posao njih još nekoliko stotina.

Ovime je ‘popravni’ za Aluminij, točnije, društva Aluminijum Industries d.o.o. Mostar, i odgovor na pitanje hoće li posrnuli mostarski, aluminijski gigant sklopiti ugovor o suradnji s ovom izraelsko-kineskim konzorcijem te otvoriti mogućnost vraćanja na posao za nešto više od 200 nekadašnjih radnika – okončan pozitivno.

Kako se doznaje iz Aluminija, na Skupštini je bilo nazočno 6 predstavnika za 56,14% dionica društva Aluminij d.d. Mostar. Od nazočnih predstavnika za Odluku o potpisivanju Ugovora o poslovnoj suradnji sa poduzećem Aluminij Industries d.o.o. Mostar, pri glasovanju je 99,9% nazočnih je glasovalo „za“.

Inače podjsetimo, na posljednjoj, izvanrednoj Skupštini dioničara Aluminija d.d. Mostar od 21. veljače 2020. godine, Abraham grupa nije dobila zeleno svjetlo za zaključenje ugovora o zakupu dijela imovine društva Aluminij d.d. Mostar, a Vlada Federacije BiH ponovno je zatražila korekciju prijedloga ugovora od strane ovog izraelsko-kineskog ulagača. Podsjetimo, tada je ‘ZA’ sklapanje ugovora, od 17 udjelničara glasalo 20,6%, među kojima i predstavnik Republike Hrvatske kao 12%-tni udjelničar, dok je ‘PROTIV’ bilo 79,4% udjelničara.

No, što se danas očekuje, i vidi li se kraj ovoj trakavici, možda je najavio predsjednik Nadzornog odbora Aluminij dr. sc. Zdenko Klepić.

“Poznato je da je su Vlada FBiH i Hrvatska vlada dali suglasnost da njihovi predstavnici glasaju ‘ZA’, a mali dioničari imaju svoje predstavnike u Nadzornom odboru, iako je Skupština ta koja donosi odluku kao vlasnik, i oni su bili ‘ZA’, kao i da svaki suvlasnik ima pravo glasa”, rekao je Klepić za Dnevni list.

“Nadamo se najboljem i to nam je jedino preostalo”, kratko za Dnevni list jučer kazao i Marko Lončar, vršitelj dužnosti tajnika Aluminija.

Marko Laco, regionalni direktor tvrtke Aluminijum Industries d.o.o. Mostar za Dnevni list također kratko je komentirao:”Iz tvrtke je interni dogovor da, dok sve ne bude gotovo, o tome ne izlazimo u javnost. Poslali smo sve tražene korekcije i dok ne budemo sigurni ništa više ne možemo kazati”.

Ova opreznost je bila razumljiva tim više što je njihov prijedlog već nekoliko puta od strane Vlade FBiH odbijan uz traženje korekcija. Međutim, podsjetimo da je, iako je to najavljivano i od resorne ministrice financija Jelke Miličević kao i predsjednika HDZ BiH Dragana Čovića koji je na svom Twitter profilu već 23. ožujka napisao da “U vrijeme pandemije koronavirusa s kojom se suočava naše društvo i svijet, s osobnim zadovoljstvom mogu priopćiti da je Aluminij danas i službeno dobio novu šansu od Vlade FBiH koja je uvažila ponudu strateškog partnera”, federalni ministar industrije, energetike i rudarstva Nermin Džindić isto demantirao kazavši da do službenog prihvaćanja ponude još nije došlo.

Vlada Federacije BiH, kao 44% udjelničar tada ponovno nije prihvatila korigiranu ponudu, a kako je navedeno iz Vlade, nije se mogla prihvatiti opcija besplatne struje za Abraham grupu. Neki od vladinih uvjeta je i najmanje dvije godine najma pojedinih postrojenja Aluminija te pravo za raskid ugovora pri prvoj neisplaćenoj plaći radnicima.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar