Skuština HNŽ-a: Sjednice nema, a plaće ima

Skuština HNŽ-a: Sjednice nema, a plaće ima

Od veljače do danas, nije održana niti jedna sjednica, a plaće, naravno, sjedaju na račune izaslanika.

Posljednja sjednica Skupštine Hercegovačko–neretvanske županije na kojoj su zastupnici tajnim glasovanjem izabrali šest izaslanika za Dom naroda Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine održana je 6. veljače. Od tada do danas, nije održana niti jedna sjednica, a plaće, naravno, sjedaju na račune izaslanika.

Prije ove sjednice u veljači, održana je ona krajem prosinca a svečanu zakletvu zastupnici, koji se trenutne ne umaraju od zasjedanja, položili su 23. studenog prošle godine.

Za sada su izabrani samo čelnici u HNŽ-u, pa je pregovorima između SDA odlučeno da će novi, stari mandatari biti Nevenko Herceg i Šerif Špago. Imenovanja u Skupštini HNŽ-a zapela su na Klubu Srba čija je predsjedateljica trebala biti Vesna Saradžić iz SDP-a, a njezina zamjenica Zora Dujmović iz HDZ BiH koja je trebala biti zamjenica predsjedatelja Skupštine HNŽ iz reda srpskog naroda. No, SDP, odnosno zastupnica Saradžić, je to odbila. Iako su imenovanja zapela, rad Skupštine ne ovisi o njima pa se sjednice mogu održavati kao i donositi odluke bitne za život županije.

Zapelo u Klubu

Klub Srba u Skupštini HNŽ-a ni danas nije konstituiran nakon drugog pokušaja, jer se Vesna Saradžić iz SDP-a i Zora Dujmović iz HDZ-a, koje čine taj klub, nisu uspjele dogovoriti o mjestu predsjednika Kluba i zamjenika predsjedavajućeg kantonalne Skupštine iz reda srpskog naroda.

Dujmović je, nakon sjednice izjavila da su stranke okupljanje u Hrvatskom narodnom saboru, na čijoj je ona listi bila, apsolutni pobjednik izbora, dodavši da je SDP rekao da ne želi ući u vlast. ”To se reflektira na rad Kluba i sada nije jasno što zapravo SDP želi”, rekla je Dujmović. Saradžić se nije suglasila s objašnjenjem Dujmović, istaknuvši da pozicija zamjenika predsjedavajućeg kantonalne Skupštine vuče svoj legitimitet iz Kluba Srba. ”Poslovnik je vrlo decidan, a i Ustav Federacije BiH koji kaže da Klub predlaže, a Skupština potvrđuje. Ja mogu samo postaviti pitanje kako to da u mandatnom razdoblju 2010-2014, kada je SDP bio dio parlamentarne većine, nismo imali zamjenika predsjedavajućeg”, rekla je Saradžić.

Srna podsjeća kako ove dvije zastupnice godinama unazad nikada nisu postigle dogovor oko konstituiranja Kluba Srba, ni navedenih pozicija. Također, Klub Srba u Skupštini Hercegovačko-neretvanskog kantona nikada nije pokrenuo pitanje vitalnog nacionalnog interesa za bilo što.

 

/Izvor: Bljesak.info/

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar