Sljedeći tjedan direktni pregovori za nabavku 500 tisuća doza kineskog cjepiva

Sljedeći tjedan direktni pregovori za nabavku 500 tisuća doza kineskog cjepiva

Premijer Federacije BiH Fadil Novalić održao je danas online sastanak s županijskim premijerima, s ciljemnadilaženja teške situacije uzrokovane pandemijom koronavirusa, te harmonizacije i zajedničkog djelovanja u FBiH.

Županijski premijeri prezentirajući nove podatke o epidemiološkoj situaciji u županijama, u posljednjih sedam dana, ukazali su na uglavnom stagnirajuće stanje, međutim iako nije zabilježeno značajno povećanje broja novooboljenih sve više je pacijenata s težom kliničkom slikom ili potrebom za hospitalizacijom.

Prema epidemiološkoj situaciji u cijeloj Federaciji BiH, te posljednjim podacima zdravstvenog sustava, sedmodnevna incidencija na razini FBiH iznosi 324 slučaja na 100 tisuća stanovnika, a najviša je zabilježena u Hercegovačko-neretvanskoj, Zapadnohercegovačkoj i Županiji Sarajevo. Konstatirano je da je neophodno pojačati nadzor nad provođenjem postojećih mjera.

Premijer Novalić je upoznao prisutne s poduzetim aktivnostima Vlade FBiH za nabavku cjepiva za potrebe građana u FBiH. Naglasio je da su nabavka cjepiva i pomoć zdravstvenim ustanovama prioriteti u radu Federalne vlade, te dodao da se aktivno radi na poduzimanju svih dostupnih koraka koje FBiH može učiniti u trenutnoj situaciji.

“Pored ostvarenih kontakata sa određenim veleposlanstvima direktno smo se obratili i američkim kompanijama, proizvođačima cjepiva protiv koronavirusa. Ostvarili smo kontakt i sa Indijom. Ušli smo i u državni program s Kinom, te bi sljedećeg tjedna trebali početi i direktni pregovori za nabavku 500 tisuća doza cjepiva Sinopharm – rekao je premijer Novalić.

Prisutni su informirani o najavljenoj količini, te dinamici pristizanja cjepiva u BiH iz Covax, te EU mehanizma, kako u ovom mjesecu tako do kraja drugog kvartala

Također, istaknuto je da je u budućem procesu plana cijepljenja, nakon zdravstvenih radnika i prioritetnih grupa, potrebno i razmotriti redoslijed ostalih prioriteta, među kojima bi se trebala naći zanimanja koja po prirodi svog posla ostvaruju veliki broj kontakata, kao što su medijski radnici, zaposleni u trgovinama, te ugostiteljskom sektoru.   

Federalni premijer je upoznao županijska premijere da Vlada FBiH aktivno priprema program podrške zdravstvenom sektoru u iznosu od 60 miliona KM, a koja se odnosi na pomoć zdravstvenim ustanovama i kliničkim centrima, te da se vrlo brzo treba naći i na dnevnom redu Vlade FBiH.

Također se osvrnuo na značaj održavanja likvidnosti Federacije koja jeste jamac stabilnosti zdravstvenog, mirovinskog i socijalnog fonda, te da ohrabruju posljednji službeni podaci o pozitivnim ekonomskim trendovima u Federaciji, a koji pokazuju da su direktni porezi u prvom kvartalu ove godine veći za 43 miliona KM ili 3,36 posto u odnosu na prošlu godinu. Prema podacima Porezne uprave FBiH u posljednjih mjesec dana zabilježen je i rast broja zaposlenih za 1.400 osoba.

Sastanku su prisustvovali i zamjenici federalnog premijera Jelka Milićević i Vesko Drljača, županijskiministri zdravstva, predstavnik Vlade Brčko Distrikta BiH, te imunolog akademik Jasenko Karamehić. Današnji sastanak je nastavak dogovorenog zajedničkog djelovanja i bolje koordinacije između premijera u FBiH na tjednoj razini, a naredni sastanak putem video linka bit će održan u ponedjeljak.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar