Slovenija: Izgorjela tvornica vrijedna milijune eura

Slovenija: Izgorjela tvornica vrijedna milijune eura

Milijunska materijalna šteta nastala je zbog velikog požara u tvornici izolacijskog materijala u Sloveniji koji je ugašen u jutarnjim satima, a stanovnike zabrinute zbog mogućih ekoloških posljedica posjetio je premijer Marjan Šarec.

Najvažnije je da su svi stanovnici na sigurnom, kazao je Šarec, nakon što je razgledao ugašeno požarište “Fragmata”, pogona za proizvodnju izolacijskog materijala i stiropora za građevinarstvo u mjestu Podskrajnik blizu Cerknice, te zahvalio interventnim službama koje su radile na gašenju požara i sudjeluju u sanaciji posljedica.

Materijalna šteta koju tek treba procijeniti je velika jer je najveći dio tvornice u koju je 2012. investirano 20 milijuna eura izgorio, kao i repromaterijal vrijedan oko 5 milijuna eura. Za vlasnika je to tragedija jer je to bila najsuvremenija tvornica izolacijskog materijala, kazao je Šarec.

Uzroci požara u čijem je gašenju sudjelovalo 300 vatrogasaca tek će se utvrditi, a prema prvim informacijama vlasnika, najprije se zapalio glavni stroj za proizvodnju tzv. stirodur ploča, stroja u kojem se melje potreban repromaterijal za izolacijske proizvode, prenosi Hina.

Budući da je tijekom noći gusti dim dosezao do sedam kilometara visine i širio se u širu okolicu preventivno je obustavljen rad triju škola i dva dječja vrtića, ispituje se stanje voda, a stanovništvu je preporučeno da ne koristi povrće iz svojih vrtova ili ga barem dobro opere prije konzumacije.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar