Slovenija na referendumu glasovala protiv istospolnih brakova

Slovenija na referendumu glasovala protiv istospolnih brakova

Na slovenskom referendumu o izjednačavanju prava istosopolnih partnera s heteroseksualnima u nedjelju do 16 sati glasovalo je 428.000, odnosno 25 posto upisanih birača, objavilo je državno izborno povjerenstvo.

Biračka mjesta zatvorena su u 19 sati.

Slovenska “Državna izborna komisija” objavila je stanje u 20:35 minuta, prema kojem je ZA zakon glasovalo 36,98 posto, a PROTIV 63,02 posto izašlih birača, nakon što je prebrojano 93,40 posto glasačkih listića. Protivnici zakona i zakonskih izmjena postigli su i kvotu potrebnu za njegovo odbacivanje.

Izašlo je, prema zadnjim podacima, 35.89 posto birača.

Ranije se zbog lošeg odziva na referendumu govorilo da će novi zakon o bračnoj vezi i obiteljskim odnosima koji uvodi pravo lezbijskih i homoseksualnih partnera na brak i posvajanje djece stupiti na snagu, jer njegovi protivnici, konzervativne stranke i civilne udruge bliske Katoličkoj crkvi neće prikupiti dovoljno glasova da se odbije odluka parlamenta kojim je zakon usvojen.

Prema novim referendumskih pravilima koja su promijenjena prije dvije godine, zakon koji je predložila vlada i potvrdio parlament može biti opozvan ako na referendum izađe najmanje 40 posto birača i većina njih glasuje protiv. Stara pravila omogućavala su da se već usvojeni zakon na referendumu odbije običnom većinom, bez obzira na broj glasova protiv i na ukupan broj birača koji su se odazvali referendumu.

pogled.ba

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar