Slovenska putovnica najvrijednija u regiji, najlošije putovnice BiH, Albanije i Kosova

Slovenska putovnica najvrijednija u regiji, najlošije putovnice BiH, Albanije i Kosova

Najvredniju putovnicu u regiji imaju državljani Slovenije koji mogu putovati bez viza u ukupno 135 država, dok je putovnica Kosova sa kojim se bez vize može u svega 41 državu svijeta najlošije rangirana, pokazuju analize. Putovnica Slovenije rangirana je kao 12. u svijetu zajedno sa istim dokumentom Islanda čiji državljani, također, bez vize mogu u 135 država.

Putovnica Hrvatske rangirana je kao 19. sa kojom se bez vize može u 124 države, a to mjesto dijeli sa Čileom. Analiza pokazuje da državljani Srbije mogu bez vize u 104 države što taj dokument svrstava na 31. mjesto, dok je za dvije pozicije lošije, na 33. mjestu putovnica Makedonije čiji državljani bez vize mogu u 101 državu svijeta.

Sa putovanjem bez viza u 98 država svijeta na 35. mjestu je rangirana putovnica Crne Gore, a to mjesto dijeli sa Gvatemalom i Ruskom Federacijom. Na 38. mjestu rangirana je putovnica Bosne i Hercegovine sa kojim se može bez vize u 98 država svijeta, a na 40. poziciji se nalazi putovnica Albanije čiji državljani bez vize mogu u 91 državu.

Kosovo, koje je rangirano na 76. od ukupno 80 mjesta po vrijednosti putovnica tu poziciju dijeli sa Jemenom, Centralnoafričkom Republikom i Demokratskom Republikom Kongo čiji državljani, također, ne trebaju vizu za putovanje u 41 državu svijeta.

Na 1. mjestu najbolje rangiranih putovnica nalaze se oni Sjedinjenih Američkih Država i Velike Britanije čiji državljani ne trebaju vizu za putovanje u čak 147 država, kao i putovnice čiji su nositelji državljani Francuske, Južne Koreje i Njemačke koji su drugoplasirani sa mogućnosti bezviznog putovanja u 145 zemalja, prenosi Anadolija.

Zanimljivo je da se putovnicu Republike Turske nalazi na 29. mjestu po rangiranju sa St. Keatsom i Nevisom čiji državljani bez viza mogu u 108 država svijeta. Najlošije rangirani na 79. mjestu su putovnice Iraka, Džibutija, Afganistana, Nepala i Etiopije čiji državljani bez vize mogu u svega 38 država svijeta, dok su na posljednjem mjestu kao 80. Rangirane putovnice Palestine, Sao Tome i Prinipe, Južnog Sudana i Mijanmara čiji državljani mogu bez viza u svega 28 država svijeta.
bljesak.info

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar