Služena misa za stradale u Križančevom Selu

Služena misa za stradale u Križančevom Selu

U viteškoj župi Sv. Juraja u selu Dubravica u filijalnoj crkvi Sv. Leopolda Mandića, 22. prosinca, slavljena je euharistija za pobijene Hrvate u Križančevom Selu.

Na dan kada se obilježava 28. godišnjica stradanja 74 Hrvata u Križančevom Selu sv. misu predslavio je župnik u Vitezu fra Velimir Bavrka u koncelebraciji pet svećenika.

«Svake godine okupljamo se na ovom mjestu kako bismo se sjetili onoga što se dogodilo i šaljemo poruku mira i milosrđa, kako se ovakva dešavanja više nikome i nikada ne bi ponovila.Najvažnije je pružiti ruku jedni drugima, bez obzira kome pripadali i kako se tko zvao. Nema budućnosti bez pomirenja, bez ljubavi i istine, jer jedini na tim temeljima izgraditi sadašnjost i bolju budućnost», kazao je, između ostaloga, fra Velimir, a prenijela je centralna.ba.

Osim pripadnika hrvatske komponente Oružanih snaga BiH misi su bili nazočni u ime Vlade RH veleposlanik u BiH Ivan Sabolić te hrvatski politički dužnosnici iz Središnje Bosne predvođeni predsjednikom Federacije BiH Marinkom Čavarom.

Nakon euharistije uslijedio je minohod od crkve do spomen obilježja, gdje su zapaljene svijeće i položeni vijenci.

Podsjetimo, prije 28 godina, točnije 22. i 23. prosinca, počinjen je ratni zločin nad Hrvatima u Križančevom Selu kod Viteza kada su pripadnici Armije BiH u dva dana pobili 74 pripradnika HVO-a i civila te spalili cijelo selo do temelja.

Tada su u borbama ubijena 44 vojnika, a prema podacima hrvatske strane veliki broj njih likvidiran je nakon zarobljavanja. Još njih 30 odvedeno je nakon zarobljavanja te naknadno likvidirano. Tijela tih ljudi također su bila teško unakažena i vraćena su tek uz posredovanje međunarodnih mirovnih snaga. Zločin u Križančevu Selu nije procesuiran.

Ž.I., KT

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar