Smjernice za slavljenje svetkovine Božića u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Smjernice za slavljenje svetkovine Božića u Vrhbosanskoj nadbiskupiji

Vrhbosanska nadbiskupija objavila je 4. prosinca smjernice za slavljenje svetkovine Božića uslijed pandemije koronavirusa koje se odnose na: velike ispovijedi, božićni blagoslov obitelji te sv. mise na samu svetkovinu.

Njih su odobrili vrhbosanski nadbiskup Vinko kard. Puljić i nadbiskup koadjutor mons. Tomo Vukšić, koji se nalaze u bolnici na liječenju od koronavirusa. Smjernice prenosimo u cijelosti:

 

Draga braćo župnici i upravitelji župa!  Draga braćo i sestre!

Pandemija koronavirusa već nekoliko mjeseci pred nas stavlja razne izazove za redovito i svakodnevno pastoralno djelovanje i vjernička okupljanja, pa tako i u ovom svetom vremenu došašća i priprave za slavljenje svetkovine Božića. K tome, zbog različitosti epidemioloških mjera i preporuka nadležnih vlasti nije uvijek lako donijeti odredbe koje su jednako primjenjive na području cijele Vrhbosanske nadbiskupije. Stoga, smjernice koje ovdje donosimo znak su naše pastirske skrbi za povjerene nam vjernike, i ujedno poziv na načelo razboritog i savjesnog pastoralnog djelovanja svih župnika i upravitelja župa. U ovim okolnostima, načelo traži da se svaki župnik dodatno savjetuje sa svojim župnim pastoralnim vijećem kako bi se našla najprikladnija rješenja za prilagodbu smjernica konkretnim okolnostima, a nadasve epidemiološkoj situaciji.

            1. Pohod bolesnika u vrijeme došašća. Pohod bolesnika, koji uključuje ispovijed i pričest, pa i bolesničko pomazanje, sastavni je dio njihove duhovne priprave za slavljenje Božića za koju ih ne treba zakidati. Pohod se može obaviti tijekom cijelog vremena došašća, uz prethodni dogovor s obitelji ili s bolesnicima, uz poštivanje svih epidemioloških mjera i preporuka, i bez nepotrebnog zadržavanja.

            2. Zajedničke ispovijedi po župama i Mise zornice. U ovim izvanrednim okolnostima od župnika se traži veća osobna pastoralna zauzetost oko duhovne priprave vjernika za slavljenje Božića, koja uključuje i ispovijed. U župama koje imaju manje vjernika, župnik može ponuditi mogućnost za ispovijed bilo prije Mise zornice, bilo u određene dane tjedna, o čemu će vjernike pravovremeno i prikladno obavijestiti. Mise zornice neka se slave uz poštivanje odredaba nadležnih vlasti o okupljanjima. U mnogoljudnijim župama, osim prije mise zornice, ispovijed se može organizirati u više dana i termina u župnoj crkvi, kao i u filijalnoj crkvi ili crkvama, tamo gdje postoji više njih. Treba, dakle, nastojati izbjegavati uobičajene zajedničke ispovijedi po župama, a tamo gdje to nije moguće, neka se, uz poštivanje propisa nadležnih vlasti o okupljanjima, ponudi više termina za manje skupine vjernika, koje mogu biti podijeljene po gradskim četvrtima ili selima. U svakoj od navedenih mogućnosti treba strogo obdržavati naše prethodne odredbe o mjestu i načinu ispovijedanja, koje su još uvijek na snazi.

            3. Slavljenje mise polnoćke. Jasno je da se misa polnoćka ne može organizirati kao prošlih godina, nego u skladu s odlukama nadležnih vlasti o ograničenom broju sudionika na javnim okupljanjima, a samim time i na misnim slavljima, i o mogućem ograničenom kretanju koje će eventualno biti na snazi u božićne dane. Stoga je razborito i potrebno uobičajeni termin mise polnoćke pomaknuti za svima prihvatljivo vrijeme, dok se u župama koje imaju više vjernika može imati više misnih slavlja i na više mjesta, posebno u filijalnim crkvama. To isto vrijedi i za misna slavlja na Božić, kada župnik može slaviti tri mise. Ujedno, vjernike se može pozvati da zapovijedi sudjelovanja u svetoj misi u ovim svetim danima udovolje bilo na Badnjak bilo na dan Božića.

4. Blagoslov obitelji. Zbog različitosti jačine pandemije od županije do županije, pa čak od mjesta do mjesta, pozivamo da se blagoslov obitelji ne planira niti obavlja bez prethodnog dogovora s članovima župnog pastoralnog i ekonomskog vijeća. U formuliranju najprikladnijeg rješenja možete se također voditi prema ovim mogućnostima:

  • odgoditi blagoslov do povoljnije epidemiološke situacije;
  • ne držati se uobičajenih dosadašnjih termina, od Božića do Bogojavljenja ili do Krštenja Gospodinova, nego pohod obaviti u dužem vremenskom razdoblju dnevno posjećujući manji broj obitelji;
  • pozvati vjernike da se prijave za pohod i blagoslov i ako je potrebno obaviti ih na način kako najbolje odgovara obitelji;
  • pohod i blagoslov obaviti s obiteljima ispred kuća i stambenih jedinica.

Posebno naglašavamo da kod obavljanja pohoda i blagoslova treba voditi računa o tome da ne naškodimo ni svome zdravlju niti zdravlju vjernika; stoga, treba poštivati epidemiološke mjere, izbjegavati nepotrebna zadržavanja i kontakte, i po mogućnosti obavljati blagoslove bez pratitelja. Ujedno, obitelji treba podsjećati da vas pravovremeno obavijeste o pojavku simptoma bolesti koronavirusa kako biste pohod i blagoslov mogli odgoditi za neko drugo vrijeme.

            5. Druge odredbe. Zbog trenutne situacije i donesenih mjera i preporuka, treba se odgovorno ponašati u svakodnevnom pastoralnom djelovanju, izbjegavati duge propovijedi, pobožnosti koje nisu sastavni dio mise i preduge župne oglase. A vjernike također treba pozivati na odgovorno pridržavanje epidemioloških mjera u svim slavljima i okupljanjima.

Kao što su biskupi u BiH pozvali prilikom donošenja prvih uputa i odredbi, tako i mi sada kao vaši pastiri potičemo na pojačanu osobnu i obiteljsku molitvu i na stavljanje pouzdanja u ruke milosrdnog i dragog Boga, koji nam u Djetetu Isusu dolazi u susret da nas oslobodi od svih duhovnih i tjelesnih poteškoća i zala. A vas, dragi svećenici, pozivamo na još već međusobnu solidarnost i suradnju te na dodatnu žrtvu u korist svih onih čije je spasenje povjereno i vašoj pastoralnoj brizi. Na tome vam iskreno zahvaljujemo!

Na sve svećenike, redovnike, redovnice, vjernike laike i ljude dobre volje zazivamo Božji blagoslov i stavljamo vas pod moćni zagovor Blažene Djevice Marije. Majko nade, moli za nas!

Zahvalni za sve vaše molitve i brigu, pozdravljamo vas iz Opće bolnice u Sarajevu s liječenja od koronavirusa.

Mons. dr Tomo Vukšić                                                         Vinko kardinal Puljić

nadbiskup koadjutor                                                 nadbiskup metropolit vrhbosanski

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar