Snajperisti slobodno šetaju, Tužiteljstvo formiralo predmet, Telemach prepoznao radnika

Snajperisti slobodno šetaju, Tužiteljstvo formiralo predmet, Telemach prepoznao radnika

Tužiteljstvo BiH priopćilo je danas da je formiran predmet o video-snimcima snajperskog djelovanja u sarajevskom naselju Nedžarići. Predmet je formiran odmah nakon što su se na internet portalima pojavili video-snimci. Bit će ispitane sve okolnosti i uloga svih osoba zabilježenih na snimku.

“Nakon objave video-snimka stranog novinara, na više portala i medija, na kojem je zabilježeno djelovanje snajperista u sarajevskom naselju Nedžarići, prikupljeni su dostupni snimci i fotografije, te je u Posebnom odjelu za ratne zločine, formiran predmet u okviru kojeg će se ispitati sve okolnosti, činjenice i navodi o snajperskom djelovanju sa navedene lokacije, na civilne žrtve na području naselja Alipašino Polje”, priopćilo je državno Tužiteljstvo.  ​

Podsjetimo, video uradak reportera Philippea Buffona vratio je Sarajlije u najgore ratne dane. Objavio je razgovor sa snajperistima, i zabilježio trenutke kada se hvale da su ubili nekoga. Sarajlije su neke od snajperista prepoznali, tvrde da šetaju gradom, a da neki i rade u poznatim poduzećima.

Po prepoznavanju jednog od svojih zaposlenih na ratnom snimku koji se pojavio na društvenim mrežama i koji je uznemirio javnost, hitno je uputio zahtjev Odjelu za ratne zločine u Tužiteljstvu Bosne i Hercegovine, kao i Tužiteljstvu u Sarajevu s pitanjem vodi li se protiv jednog od zaposlenih istraga o ratnim zločinima.

“Telemach BH ne zapošljava ljude koji su činili kaznena djela ili koji su počinili ratni zločin, ali nadležne pravosudne institucije su jedine koje imaju ovlasti da se bave istražnim radnjama i pokreću kaznene postupke. Telemach BH će kao tvrtka koja poštuje zakone Bosne i Hercegovine, postupiti po odlukama nadležnih pravosudnih institucija”, kazali su.

Dodali su da Telemach BH ne može pokretati istrage, već to mogu raditi samo nadležne institucije

Buffon je, u međuvremenu, sa svoje stranice povukao snimke na kojima se nalaze Radomir Marković, uposlenik Telemacha, i Zoran Kulina, konobar iz kafane “Putnik” u Istočnom Sarajevu. Novinari portala Istraga.ba s Kulinom su razgovarali još u ponedjeljak i tada im je kazao da nije gađao civile, već žardinjere. Radomir Marković ne puca na objavljenom snimku.

Radomir Marković, radnik Telemacha

“Jesam, ja sam na snimku. Životom se kunem da nisam pucao. Bila je to ’92 godina. Ja sam samo kafu donio i cigaru pripaljujem”, kazao je portalu istraga.ba vidno uznemireni Marković.

Potvrđuje da zna Zorana Kulinu, snajperistu što na Buffonovom povučenom snimku ispaljuje metak pa konstatira da je metu pogodio “u glavu”. Marković kaže da je Kulina tada imao “šesnaest-sedamnaest godina”.

 

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing