• Snažan zemljotres s epicentrom kod Zagreba (Petrinja) osjetio se u BiH
  • Snažan zemljotres s epicentrom kod Zagreba (Petrinja) osjetio se u BiH

Snažan zemljotres s epicentrom kod Zagreba (Petrinja) osjetio se u BiH

Zemljotres oko 12:20 bio je vrlo intezivan, a trajao je najmanje pola minute.

 

Navodi se da je snaga zemljotresa čak 6,3 stupnjeva po Richteru, a da je poslije prvog uslijedio i drugi potres.

Prema EMSC-u epicentar potresa bio je 46 kilometara jugoistočno od Zagreba, negdje oko Petrinje.

Građani se javljaju iz većih dijelova BiH, osjetio se Rami,  Sarajevu, Tuzli, Banjoj Luci, kao i u brojnim drugim gradovima.

Zemljotresi od 6 do 6,9 stepeni po Richteru spadaju u jake, a mogu izazvati štete u naseljenim područjima 160 km od epicentra.

Strahovit potres ponovno pogodio Petrinju, jako se tresao Zagreb, magnituda je čak 6.3

U 12.20 središnja Hrvatska se ponovno trese! Zagreb je ‘drmalo’ dobrih 20-ak sekundi, a epicentar je ponovno na Baniji.

Ovo je strašno. Ima mrtvih, ima ozlijeđenih. Vidjeli smo jedno dijete da je poginulo na trgu. Centar Petrinje je uništen. Naših sedam inženjera je ostalo zatrpano u ovoj zgradi, ali smo ih uspjeli izvuci. Ovo je katastrofa, šaljite svu pomoć koju imate”, rekao je jedan od inženjera koji je otišao procjenjivati štetu.

EMSC je objavio da je epicentar bio kod Petrinje, a magnituda je bila čak 6.3!

Prve scene iz Petrinje su uistinu dramatične, puno je ruševina.

Vatrogasne sirene odjekuju i u Zagrebu, stanovnici metropole javljaju da se sve treslo, dolaze dojave i o velikoj šteti, a nestalo je i struje.

 

Prve scene iz Petrinje su uistinu dramatične, puno je ruševina

Vatrogasne sirene odjekuju i u Zagrebu, stanovnici metropole javljaju da se sve treslo, dolaze dojave i o velikoj šteti, a nestalo je i struje.

– U trenutku potresa bili smo na početku Petrinjske, posljedice nisu takve kako kod prvog potresa, barem koliko se može vidjeti sa ulice – kaže naš reporter iz Zagreba.

Stanovnici diljem Hrvatske javljaju da su osjetili potres, a čak i građani Beograda i Sarajeva javljaju da su se tamo tresle zgrade.

 

Potres magnitude 6.2 u 12:19 pogodio je regiju. Zabilježen je na dubini od 2 kilometra s epicentrom kod Petrinje, odnosno 12 kilometara od Siska i 44 kilometra od Zagreba. Osjetio se diljem Hrvatske, između ostalog i u Rijeci, Vukovaru i Splitu, ali i BiH pa se tako podrhtavanje tla osjetilo i u Mostaru te Sarajevu. Posjetitelji EMSC-a javljaju kako se potres osjetio i u Beogradu.

 

17:53 Prema najnovijim informacijama sedmero je poginulih: 12-godišnja djevojčica u Petrinji, 20-godišnji mladić iz jedne kuće, djed iz druge te otac i sin iz iste kuće u Majskim Poljanama kod Gline, potvrdila je za Index dogradonačelnica Gline Branka Bakšić Mitić. Neslužbeno doznajemo da je preminula još jedna osoba u Majskim Poljanama te jedna osoba u crkvi u Žažini kod Siska.

 

17:22  Nova potvrđena žrtva u Majskim Poljnama, što znači da je ukupan broj žrtava porastao na šest.

16:55 Za Index je potvrđeno kako je su poginule četiri osobe u Majskim Poljanama.

Poruku je uputio i sisački biskup Vlado Košić

 

“Molimo se za sve koji su pogođeni. Kao što smo bili zajedno i u ratu, kao što smo bili zajedno i u drugim teškoćama, u ovoj pandemiji, budimo zajedno i u ovom zlu, ovom potresu koji je pogodio najviše našu Sisačku biskupiju, ali i čitavu Hrvatsku, pogotovo na sjevernom dijelu”, rekao je biskup Košić.

14:28 Ravnatelj sisačke bolnice Tomislav Dujmenović rekao je za HRT da je šteta na bolnici nastala od silovito potresa ogromna. Porušena je interna, intenzivna, kirurgija.

13:54  U Petrinji je poginula 12-godišnja djevojčica.

“Kao da je Hirošima, pola grada mi nema. Nalazim se trenutno pred mrtvom curicom koja je poginula, čekamo pomoć”, rekao je u razgovoru za HRT Dumbović.

“Izvukli smo malo dijete od četiri godine, grad je razrušen, ne može se u njemu više živjeti. Katastrofa, majke plaču za djecom, ne znam što mi je u jednom vrtiću, što u drugom. Supruga me zove, palo joj je na glavu nešto. Treba nam pomoć, trebaju nam hitne službe”, zavapio je.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing