Snimka Putinovog nuklearnog vlaka izazvala paniku

Snimka Putinovog nuklearnog vlaka izazvala paniku

Snimka ruskog vlaka koji prevozi opremu za nuklearno oružje u trenucima dok Rusija gubi kontrolu nad aneksiranim regijama na istoku zemlje izazvala je paniku diljem Europe, ali prema riječima stručnjaka, možda ipak nije vrijeme za apokaliptične prognoze.

Vlak je snimljen negdje u središnjoj Rusiji, navodno ide prema Ukrajini, a snimljena oprema pripada odjelu ruskog ministarstva obrane koje se bavi skladištenjem, održavanjem, transportom i osiguranjem nuklearnog oružanja, objasnio je vojni ekspert Konrad Muzika.

Znači li to da se Putin u bližoj budućnosti sprema upotrijebiti to oružje? Prema riječima analitičara, to baš i nije istina. A kako u Rusiji nije ništa slučajno, tako ni ova snimka nije slučajno procurila u javnost u trenucima dok Rusi u Ukrajini nižu gubitke.

Vojni ekspert ipak spušta loptu na zemlju i nudi tri moguća razloga zašto se vlak s opasnim teretom ‘vozika‘ po ruskoj provinciji.

“Prvi razlog je što Putin želi pokazati Zapadu da je situacija u Ukrajini definitivno eskalirala. Druga dva razloga su ipak puno realnija. Jesen je uobičajeno vrijeme za vježbe Strateških raketnih snaga ruskih postrojbi tako da vjerojatno opremu prebacuju na mjesto treninga. Ne treba ni zanemariti vojnu vježbu ‘Grom‘, koja se odvija u listopadu, a ‘nuklearni vlak‘ je samo dio tih vježbi”, objasnio je Muzika.

Međunarodni analitičari, međutim, sugeriraju da je vjerojatnije da će ruski predsjednik Vladimir Putin spremnost na posezanje za nuklearnim oružjem pokazati na Crnom moru

Viši obrambeni izvor tvrdi da svako korištenje nuklearnog oružja predstavlja velik rizik jer nešto uvijek može poći po krivu. “Može doći do greške prilikom ispaljivanja i nuklearna bojeva glava može pogoditi ruski grad blizu ukrajinsko-ruske granice poput Belgoroda. (Putin) bi tada morao podići intenzitet sukoba”, rekao je izvor za The Times.

Izvori su rekli da je Sjevernoatlantski savez (NATO) državama članicama i drugim saveznicima poslao izvještaj u kojem stoji da se očekuje da će Rusija testirati svoje bespilotno podvodno plovilo Posejdon koji se može naoružati nuklearnom bojevom glavom. Dok američki dužnosnici pripremaju reakciju, NATO je navodno notirao da ruska nuklearna podmornica K-329 Belgorod ide prema Arktiku. Podmornica Belgorod operativna je od srpnja ove godine.

Posejdon, koji je prozvan “oružje apokalipse”, može se ispaliti i iz podmornice. Prema pisanju talijanskih novina La Repubblica, Posejdon bi se trebao testirati u Karskom moru, sjeverno od Rusije. Posejdon je dugačak oko 24 metra, a domet mu je najmanje 10 tisuća kilometara.

Izvor: Jutarnji.hr

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar