SNSD-ovi direktori šumskih poduzeća idu u pritvor, Bašević izbornu kampanju dočekuje iza rešetaka

SNSD-ovi direktori šumskih poduzeća idu u pritvor, Bašević izbornu kampanju dočekuje iza rešetaka

Okružni sud u Istočnom Sarajevu odredio je jednomjesečni pritvor v.d direktora Šume Republike Srpske Slavenu Gojkoviću, v.d. direktora ŠG “Romanija” Sokolac Strahinji Baševiću i v.d. direktora ŠG “Visočnik” Han Pijesak Janku Golijaninu.

Kako se navodi u zvaničnom saopćenju, nakon otvaranja istrage protiv osumnjičenih Gojkovića, Baševića i Golijanina, zbog osnovane sumnje da su počinili krivično djelo Zloupotreba službenog položaja ili ovlaštenja i njihovog ispitivanja na okolnosti izvršenja krivičnog djela, okružni javni tužilac uputio je 27. augusta sudiji za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevu prijedlog za određivanje mjere pritvora prema osumnjičenim.

Odlučujući o prijedlogu okružnog javnog tužioca, sudija za prethodni postupak Okružnog suda u Istočnom Sarajevo, donio je rješenje kojim se prema osumnjičenim određuje mjera pritvora u trajanju od jednog mjeseca.

Podsjetit ćemo, Gojković i Golijanin uhapšeni su 26. augusta, dok se Bašević dan kasnije predao policiji nakon čega je, također, lišen slobode.

Svi oni osumnjičeni su za zloupotrebu položaja i to vezano za način na koji su upravljali preduzećima za vrijeme pandemija koronavirusa.

S njima su u ovom predmetu osumnjičeni još i Lazo Čarkić te Mladen Jakić.

Kako je ranije saopćeno iz tužilaštva, usumnjičeni se terete da su tokom 2020. godine na području općina Sokolac, Han Pijesak, Rogatica i Višegrad, i to Slaven Gojković kao v.d direktor Šume Republike Srpske, Strahinja Bašević kao v.d. direktor ŠG “Romanija” Sokolac, Mladen Jakić kao v.d. direktor ŠG “Sjemeć” Rogatica, Janko Golijanin kao v.d. direktor ŠG “Visočnik” Han Pijesak i Lazo Čarkić kao v.d. direktor ŠG “Panos” Višegrad, iskoristili svoj službeni položaj i ovlaštenja kojom prilikom su nanijeli štetu budžetu Republike Srpske i to na način da su svjesno kršili Zakon o javnim nabavkama Bosne i Hercegovine, zloupotrijebivši hitnost navedenu u Naredbi Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Republike Srpske, iako su znali da opštine Sokolac, Višegrad, Han Pijesak i Rogatica nisu proglasile elementarnu nepogodu te su iskoristili okolnosti proglašenja pandemije koronavirus, koja je od strane Svjetske zdravstvene organizacije proglašena na globalnom nivou.

Inače, svi oni su kadrovi SNSD-a dok je Bašević i poslanik u NSRS-u te kandidat za načelnika Sokoca na predstojećim izborima tako da će on početak izborne kampanje dočekati iza rešetaka.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar