SNSD traži ministra u Vladi HNŽ-a

SNSD traži ministra u Vladi HNŽ-a

Ovdje bi mogli povući paralelu svojevrsnog “gentlmenskog dogovora”, mimo postizbornih pravila, SNSD-a i HDZ BiH u RS-u, gdje SNSD godinama ustupa mjesto ministra Hrvatu iz HDZ-a iako oni nisu imali svoga zastupnika u Skupštini RS-a. Je li došlo vrijeme da HDZ taj dug vrati preko svoje kvote iz HNŽ-a jer SDA im, po ovompitanju, ne duguje ništa?

‘Donesen je zaključak da se pozove mandatar i svi relevantni sudionici formiranja vlade da u proces formiranja vlade uključe predstavnike SNSD, kao stranke čija je lista dobila najviše glasova srpskog naroda na području HNŽ. Očekujemo da se ispoštuje pravilo legimititeta i autentičnog predstavljanja naroda, tako da SNSD predloži svog kandidata za ministra u Vladi HNŽ’, dodaje se. Ovdje bi mogli povući paralelu svojevrsnog “gentlmenskog dogovora”, mimo svih izbornih pravila, SNSD-a i HDZ BiH u RS-u, gdje SNSD godinama ustupa mjesto ministra Hrvatu iz HDZ-a iako oni nisu imali svoga zastupnika u Skupštini RS-a. Je li došlo vrijeme da se taj dug vrati preko HNŽ-a?

SNSD nije bio stranka koja je sudjelovala na Općim izborima 2018. godine, a Srpska lista je tek 10. po jačini po izbornom rezultatu i nema nijednog zastupnika u Skupštini HNŽ-a. No, sada na cjelokupne glasove, njih 1534, polaže pravo SNSD iako ta stranka nije bila na Izbornoj listi jer su svi ovi birači glasali su za Srpsku listu.

Ostaje za vidjeti kako će na ovo reagirati ostale srpske stranke, poput SDS-a ili PDP-a.

Na konstituirajućoj sjednici novog saziva Gradskog odbora SNSD Mostar, održanoj 01. studenog, jedna od točaka Dnevnog reda bila je i imenovanje Nevenka Hercega za mandatara za sastav nove Vlade HNŽ.

”Povodom toga donesen je zaključak da se pozove mandatar i svi relevantni sudionici formiranja vlade da u proces formiranja vlade uključe predstavnike SNSD, kao stranke čija je lista dobila najviše glasova srpskog naroda na području HNŽ”, ističe se u priopćenju ove stranke.

”Očekujemo da se ispoštuje pravilo legimititeta i autentičnog predstavljanja naroda, tako da SNSD predloži svog kandidata za ministra u Vladi HNŽ”, dodaje se. Dalje se navodi kako bi ”izbor Vlade bez ministra iz reda srpskog naroda bio bi jednako neprihvatljiv kao izbor nelegitimnog predstavnika koji bi radio isključivo za interese stranke koja ga je predložila, a ne naroda koji, navodno, predstavlja”.

”Nadamo se da se praksa iz nekoliko prethodnih izbornih ciklusa neće nastaviti i ovoga puta. Smatramo da nije prihvatljivo da jedan narod bira drugome predstavnike, te da se tako produbljuje jaz i nepovjerenje među narodima što ne odgovara nikome. Jedino će izbor ministra predloženog od strane SNSD osigurati legitimno predstavljanje srpskog naroda u HNŽ”, istaknuli su iz mostarskog SNSD-a.

Za podsjećanje kako su izgledali rezultati Općih izbora za Skupštinu HNŽ-a možete pogledati

OVDJE

Podsjetimo i na to da je najviše glasova na Općim izborima 2018. osvojila koalicija HDZ BiH-HSS-HKDU BiH-HSP-HNS-HSP dr. Ante Starčević BiH-HDU BiH-HSS SR sa 38.404 glasa.
SDA je druga stranka po jačini s osvojenih 23.159 glasova, a treća SDP sa 9.716 itd.

SNSD nije bio stranka koja je sudjelovala na Općim izborima 2018. godine, a Srpska lista je tek 10. po jačini po izbornom rezultatu koje sada, kako se čini, sveukupno preuzima SNSD. Ostaje za vidjeti kako će na ovo reagirati ostale srpske stranke.

No, ovdje bi mogli povući paralelu svojevrsnog “gentlmenskog dogovora” SNSD-a i HDZ BiH u RS-u, gdje Dodik godinama ustupa mjesto ministra Hrvatu iz HDZ-a iako oni nisu imali svoga zastupnika u Skupštini RS-a. Je li došlo vrijeme da se taj dug vrati preko HNŽ-a?

(Republikainfo.com/V.S.)

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar