ŠOJGU: “Pozvat ćemo 300.000 rezervista, u ratu smo s cijelim Zapadom.”

ŠOJGU: “Pozvat ćemo 300.000 rezervista, u ratu smo s cijelim Zapadom.”

Nakon Putinovog obraćanja u srijedu ujutro javnosti se putem televizije obratio ministar obrane Sergej Šojgu. “Mi se ne borimo protiv Ukrajine nego protiv cijelog Zapada”, rekao je. Dodao je da će oko 300.000 rezervista biti pozvano u Ukrajinu.

Šojgu je rekao da u Ukrajini ratuje više od 1000 zapadnih plaćenika. Dodao je i da ih je 2000 ubijeno. Nadalje, prvi put nakon nekoliko mjeseci komentirao je ruske žrtve. Kaže da je do sada ubijeno 5900 ruskih vojnika. Dodaje da je u dosadašnjem ratu poginulo 100.000 ukrajinskih vojnika, pola vojske. Podsjetimo, ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju. Putin, koji se u srijedu ujutro počeo s obraćanjem naciji, rekao je na početku govora da Zapad “želi uništiti našu zemlju” i da se “ovdje radi o obrani Rusije i teritorija Donbasa”.

Rekao je da Rusija podupire to stanovništvo i da nema pravo odustati od njega

Putin se obraća dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji kasnije ovaj tjedan – Luhanska, Donjecka, Hersona i dijela Zaporižje. Separatisti su pozvali na što brže održavanje referenduma u svjetlu protuofenzive Kijeva koji je oslobodio velik teritorij na jugu i sjeveroistoku zemlje. Sjedinjene Države i Europska unija više su puta osudile ideju o održavanju referenduma, prozvavši ih “prijevarom” i “nelegitimnima”.

Rusija je na sličan način 2014. anektirala ukrajinski poluotok Krim. Ruski predsjednik Vladimir Putin u srijedu je u govoru, kojim je proglasio djelomičnu vojnu mobilizaciju koja počinje odmah, poručio da će Moskva, ako Zapad nastavi s “nuklearnim ucjenama” odgovoriti svom snagom svoga arsenala.

“Ako teritorijalna cjelovitost naše zemlje bude ugrožena, koristit ćemo sva raspoloživa sredstva da zaštitimo naše ljude – to nije blef”, rekao je Putin u televizijskom obraćanju naciji. On je rekao da mu je cilj “osloboditi” istočnoukrajinsku regiju Donbas i da se većina ljudi u toj regiji ne želi vratiti “pod jaram” Ukrajine.

Putin je rekao da Zapad “želi uništiti našu zemlju” i da se “ovdje radi o obrani Rusije i teritorija Donbasa”. Putin se obratio dan nakon što su proruski separatisti najavili referendume o pridruživanju četiri okupirane ukrajinske regije Rusiji kasnije ovaj tjedan – Luhanska, Donjecka, Hersona i dijela Zaporižje.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar