Šokantno ročište u BiH: Marokanac tražio da plati mrtvu glavu

Šokantno ročište u BiH: Marokanac tražio da plati mrtvu glavu

Marokanac Halid Amravi (20) osumnjičen za ubojstvo migranta na Ilidži jučer je na početku sjednice na Županijskom sudu u Sarajevu na kojoj je razmatran prijedlog za određivanje pritvora, uz pomoć prevoditeljice, odmah upitao sutkinju Indiru Jahić može li on pozvati svoju obitelj da plate mrtvu glavu i da tako završe postupak, prenosi Dnevni avaz.

Plaćanje naknade obitelji za ubijenu osobu, uobičajeno je u njegovoj zemlji. Sutkinja Jahić objasnila je Marokancu da to zakoni BiH ne predviđaju, te je ročište otvorila.

Marokanac je u sudnicu doveden u pratnji sudske policije, te u prvim kontaktima s prevoditeljem koja mu je pokušala objasniti za što se tereti, počeo plakati. Ubrzo se smirio kada mu je donesane voda, te kada je u sudnicu ušao odvjetnik Omar Mehmedbašić koji ga je pokušao razvedriti.

Tužiteljica Željka Radovanović – Sokić objasnila je razloge zbog kojih je realno očekivati da će se osumnjičeni Marokanac dati u bijeg ukoliko mu se ne odredi jednomjesečni pritvor. I sam Amravi kazao je kako više nije u centru “Ušivak” s ostalim migrantima nego se smjestio u napuštenu kuću u naselju Otoka.

Odvjetnik Mehmedbašić kazao je kako se protivi prijedlogu za određivanje pritvora, jer je Markonanac postupao u nužnoj obrani. “Kao što ste čuli na Sudu dan ranije od svjedoka, oštećeni ga je prvi udario, bio je mnogo krupniji od njega, te nije bilo drugog načina da se obrani.

Čuli ste da ga je oštećeni više puta pokušao silovati”, kazao je Mehmedbašić.

Dodao je kako je Halid ranije izkazao namjeru za uzimanje azila, ali nije imao pravnu pomoć da mu se objasni u kojem roku mora podnijeti zahtjev. Mehmedbašić smatra kako je dovoljno da osumnjičeni bude vraćen u “Ušivak”.

Sutkinja Jahić naknadno će donijeti rješenje o pritvoru. Podsjetimo, u ponedjeljak je na Ilidži ubijen Marokanac Otoman Silan također migrant iz Maroka kojem su smrtonosne ozljede nožem nanesene u predjelu prsnog koša.

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar