• SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom
  • SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom

SP 2018 – Hrvatska u D skupini s Argentinom

Hrvatska nogometna reprezentacija igrat će u skupini D svjetskog prvenstva u Rusiji 2018. zajedno s Argentinom, Islandom i Nigerijom odlučeno je u petak na ždrijebu u Moskvi.

Hrvatska će u prvom kolu 16. lipnja u Kalinjingradu igrati protiv Nigerije, u drugom kolu će odmjeriti snage protiv Argentine 21. lipnja u Nižnji Novgorodu, dok će u trećem kolu igrati 26. lipnja u Rosotvu na Donu protiv Island.

Bit će to peto svjetsko prvenstvo za hrvatsku reprezentaciju. U svom premijernom nastupu 1998. godine u Francuskoj smo osvojili treće mjesto, međutim na iduća tri World Cupa u Japanu i Južnoj Koreji (2002), Njemačkoj (2006) i Brazilu (2014) nismo prošli skupinu, dok se u Južnu Afriku 2010. nismo niti plasirali.

Reprezentacije su uoči ždrijeba bile razvrstane u četiri jakosne skupine na osnovi Fifine ljestvice. Ždrijeb je bio poludirigiran, pa tako u istoj skupini nisu mogle biti dvije reprezentacije s istog kontinenta. Izuzetak je Europa koja je mogla dati najviše dvije reprezentacije u istu grupu.

Izabranici Zlatka Dalića bili su u drugoj jakosnoj kategoriji, zajedno sa Španjolskom, Peruom, Švicarskom, Engleskom, Kolumbijom, Meksikom i Urugvajem, te se s njima nisu mogli naći u istoj skupini.

Na ždrijebu je prisustvovalo više od 1,400 gostiju, među kojima i 30 od 32 izbornika reprezentacija sudionika World Cupa. U Moskvu jedino nisu doputovali urugvajski izbornik Oscar Tabarez, te australski izbornik jer ga ‘Soccerosi’ još uvijek nemaju nakon što je Ange Postecoglou podnio ostavku.

Hrvatsku delegaciju u Moskvi uz predsjednika HNS-a Davora Šukera i izbornika Zlatka Dalića, činili su direktor HNS-a Damir Vrbanović, dopredsjednici Ante Vučemilović-Šimunović i Ante Kulušić, team managerica Iva Olivari, povjerenik za sigurnost Miroslav Marković, povjerenik za ulaznice Nikša Martinac te glasnogovornik Tomislav Pacak. Ždrijebu je prisustvovala i legenda ‘Vatrenih’ Zvonimir Boban, ovoga puta u ulozi posebnog savjetnika za nogometna pitanja predsjednika FIFA-e Giannija Infantina.

Uoči početka ‘plesa kuglica’ prisutnima se obratio ruski predsjednik Vladimir Putin.

“Iza nas je naporno kvalifikacijsko razdoblje i sada su ispred nas 32 najbolje reprezentacije svijeta. Naša zemlja s nestrpljenjem očekuje početak prvenstva i vjerujem kako ćemo organizirati natjecanje na najboljem nivou. Nevjerojatno je dobar osjećaj ugostiti sve najbolje nogometaše svijeta, ali i navijače iz cijelog svijeta,” kazao je Putin poželjevši svim sudionicima sreću.

“Želim svima da u Rusiji nađu nešto lijepo,” dodao je Putin. Predsjednik FIFA-e Infantino se zahvalio Rusiji na do sada učinjenom u organizaciji i pripremi World Cupa.

“Ovim ždrijebom smo jedan korak bliže početku svjetskog prvenstva. Svi smo ovdje kako bi slavili nogomet i uživali u ovom sportu.”

Pobjednički pokal na pozornicu moskovske palače Kremlj donio je njemački nogometaš i najbolji strijelac u povijesti svjetskih prvenstava Miroslav Klose, a program su vodili engleska nogometna legenda Gary Lineker i ruska novinarka Marija Komandnaja. U programu su sudjelovali i nogometne zvijezde Diego Maradona, Laurent Blanc, Gordon Banks, Cafu, Fabio Cannavaro, Diego Forlan i Carles Puyol i Nikita Simonjan, dok je Brazilac Pele sve pratio iz publike.

Upravo je Maradona svojom ‘božjom rukom’ smjestio Hrvatsku u skupinu sa svojom Argentinom.

SP traje od 14. lipnja do 15. srpnja iduće godine, a igrat će se u 11 gradova i na 12 stadiona. Gradovi domaćini su Moskva s dva stadiona, te St. Peterburg, Kalinjingrad, Kazanj, Nižnji Novgorod, Rostov, Soči, Jekaterinburg, Samara, Saransk i Vologograd.

Svjetsko prvenstvo otvorit će Rusija i Saudijska Arabija 14. lipnja na stadionu Lužniki u Moskvi.

SKUPINE SVJETSKOG PRVENSTVA

SKUPINA A
1.Rusija
2.Saudijska Arabija
3.Egipat
4.Urugvaj

SKUPINA B
1.Portugal
2.Španjolska
3.Maroko
4.Iran

SKUPINA C
1.Francuska
2.Australija
3.Peru
4.Danska

SKUPINA D
1.Argentina
2.Island 
3.HRVATSKA
4.Nigerija


SKUPINA E
1.Brazil
2.Švicarska
3.Kostarika
4.Srbija

SKUPINA F
1.Njemačka 
2.Meksiko
3.Švedska
4.Južna Koreja

SKUPINA G
1.Belgija
2.Panama
3.Tunis
4.Engleska

SKUPINA H
1.Poljska
2.Senegal
3.Kolumbija
4.Japan

(Hina)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar

Marketing