SPIDER-MAN: No way home, prvi “pandemijski” film koji je zaradio milijardu dolara

SPIDER-MAN: No way home, prvi “pandemijski” film koji je zaradio milijardu dolara

“Spider-Man: No Way Home” postao je prvi film iz doba pandemije koji je prešao zaradu od milijardu dolara na globalnoj blagajni.

Sonyjev ep ostvario je ovaj rezultat za skoro rekordnih dvanaest dana, izjednačivši se s filmom “Star Wars: The Force Awakens” iz 2015. kao trećim najbržim filmom koji je dostigao brojku od milijardu dolara.

Samo “Avengers: Infinity War” iz 2018. i “Avengers: Endgame” iz 2019. bili su brži, srušivši željeni rezultat za jedanaest, odnosno pet dana.

Posljednji film koji je zaradio milijardu dolara na kinoblagajnama bio je “Star Wars: The Rise of Skywalker”, koji je stigao u kina u decembru 2019. godine. Mnoge zemlje su počele da uvode ograničenja zbog covida-19 u mjesecima neposredno nakon izlaska filma.

Tokom prvog vikenda “Spider-Man: No Way Home” zaradio je 253 miliona dolara na domaćim blagajnama, što ga čini najuspješnijim vikendom otvaranja filma u 2021.

Impresivno je da je “Spider-Man” uspio preći milijardu dolara u prodaji karata širom svijeta s obzirom na omikron varijantu covida-19 koja se brzo širi. Do sada zabrinutost zbog koronavirusa nije uspjela “zaustaviti Petera Parkera”, a film se još uvijek prikazuje na mnogim rasprodanim projekcijama širom zemlje.

Nijedan drugi holivudski film nije se približio ovom iznosu prihoda na kinoblagajnama u posljednje dvije godine.

“Historijski rezultati ovog vikenda iz cijelog svijeta, suočeni s mnogim izazovima, ponovo potvrđuju neuporedivi kulturni utjecaj koji ekskluzivni kinofilmovi mogu imati kada se prave i plasiraju na tržište s vizijom i odlučnošću”, rekao je Tom Rothman, predsjednik i izvršni direktor Sony Picturesa, u izjavi nakon rekordnog vikenda.

“Svi mi u Sonyju smo duboko zahvalni fantastičnom talentu i ispred i iza kamere, koji je proizveo tako značajan film”, dodao je Rothman.

Oznake

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar