• Split: Konferencija o mehanizmima civilne zaštite Europske unije
  • Split: Konferencija o mehanizmima civilne zaštite Europske unije
  • Split: Konferencija o mehanizmima civilne zaštite Europske unije

Split: Konferencija o mehanizmima civilne zaštite Europske unije

Na konferenciji “Mehanizam Unije za civilnu zaštitu – Zaštita u službi građana,” koja se u srijedu održava u Splitu, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je istaknuo kako Hrvatska podržava nove mehanizme Europske unije u civilnoj zaštititi jer se Europa suočava sa sve većim sigurnosnim i izazovima prirodnih katastrofa.

Povjerenik Europske komisije za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Christos Stylianides je istaknuo kako je “Rescue” i politički projekt jer se njime štite ljudski životi, a EU mora štiti svoje građane. “Kapaciteti ‘Rescue’ neće biti u Bruxellesu nego će biti decentralizirani i blizu kriznih područja kako bi se što učinkovitije reagiralo na požare, poplave, potrese ili epidemije”, kazao je Stylianides.

Hrvatska, kazao je, ima iskustva u aktivnostima protiv požara, poplava, pokazala je i solidarnost sudjelujući u pomaganju drugim zemljama koje su zahvaćene prirodnim katastrofama. “Solidarnost čini Hrvatsku velikom zemljom,” rekao je. “Nijedna zemlja ne može  se sama boriti protiv prirodnih katastrofa i treba nam zajednički europski odgovor na te katastrofe i međusobna solidarnost”, poručio je Stylianides.

Dr. Nevenko Herceg, predsjednik Vlade Hercegovačko-neretvanske županije i Eugen Ćubela, ravnatelj Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo HNŽ te Petra Jurić, zapovjednik PVP Mostar također su sudjelovali na konferenciji koju je organizirala Željana Zovko, zastupnica u Europskom parlamentu, okupila je niz relevantnih stručnjaka s područja civilne zaštite iz Republike Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

U obraćanju nazočnima, predsjednik Herceg istaknuo je kako Vlada putem Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo ulaže velike napore i sredstva kako bi osigurala  učinkovitu zaštitu građana i imovine. Svoje napore na tom tragu čini sukladno najboljim europskim praksama oslanjajući se na tri ključna čimbenika: prevencija, pripravnost i odgovor.

Na marginama konferencije, predsjednik Herceg sastao se s Christosom Stylianidesom, povjerenikom za humanitarnu pomoć i upravljanje krizama Unije, s kojim je razgovarao o europskom putu Bosne i Hercegovine i mogućnostima korištenja EU fondova, poglavito u području civilne zaštite, te o mogućem angažiranju pričuvnih resursa civilne zaštite na europskoj razini (rescEU) na području Hercegovine.

PR GM

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar