Split ove godine bez Uskrsnih događaja

Split ove godine bez Uskrsnih događaja

Unatoč tome što se Splitom ovog Uskrsnog ponedjeljka šetalo više od tisuću gostiju koji su odsjeli u gradskim hotelima, te vjerojatno još toliko onih koji su s obližnjih rivijera stigli u jednodnevni posjet gradu, u najvećem turističkom središtu Dalmacije u ponedjeljak nije bilo nikakvih blagdanskih događanja ili koncerata.

Štoviše, odmor od posla u blagdanskim danima uzeli su i sami turistički radnici, tako da se ni u jednom od dva turističko-informativna centra (TIC) u Splitu, onome na Peristilu ili onome na Rivi, nije mogla dobiti nikakva turistička informacija. Uzalud smo opetovano pokušavali tijekom cijelog dana zvati. Jednostavno, informativni uredi Turističke zajednice Splita, vjerovali ili ne, za blagdane – nisu radili! 

ST: gluhi telefoni
I to jedini u sustavu turističkih zajednica u primorskoj Hrvatskoj. Naime, u namjeri da doznamo koliko ih je gostiju posjetilo i što je koji grad organizirao ovih blagdanskih dana svojim prvim većim skupinama predsezonskih gostiju kojih je ukupno prema procjenama Ministarstva turizma stiglo oko 70 tisuća na Jadran, nazvali smo turističke informativne centre naših gradova. I naravno, svi su bili na svojim radnim mjestima i vrlo spremno i srdačno pojašnjavali kakvih sve koncerata, događanja i manifestacija toga dana ima u njihovu gradu zbog čega bi tamo trebali krenuti. Svi, osim Splita u čijim infoormativnim centrima za turiste svi telefoni ostali su gluhi tijekom cijelog dana. Baš kao što su nijeme ostale i splitske pjace, Riva i centar grada u kojemu se baš ništa zabavno ili gostima zanimljivo u javnim prostorima i u organizaciji Grada i Turističke zajednice Splita nije događalo u povodu blagdana.

A koliko je to nedomaćinski, pokazuju svi drugi koji su puno truda uložili kako bi svojim gostima pokazali da su se za njih pripremili i srdačno ih dočekali unatoč lošem vremenu. Pula je tako organizirala niz koncerata i tematskih događanja vezanih uz uskrsne običaje, Rovinj je za svojih desetak tisuća gostiju iz Njemačke, Austrije i Italije priredio trodnevni program na gradskom trgu i uskrsni doručak, te zabavna i glazbena događanja. U Opatiji gdje je otvoreno trideset hotela u kojima je oko pet tisuća gostiju, zabave i događanja ne nedostaje. Na sam Uskrsni ponedjeljak tako je u Parku Angiolina organiziran uskrsni doručak za sve goste Opatije, potraga za čokoladnim pisanicama, izložba oldtimera, te koncerti na promenadi. Inače, cijeli Kvarner je ugostio oko 15 tisuća turista za uskrsne blagdane.

ZD, ŠI: puni i pjati i kale
Ni Dalmacija nije zaspala u prvom testu predsezone, pa je niz atraktivnih događanja organizirano u Zadru gdje je za Uskrs boravilo 2400 turista, kojima su domaćini na Uskrsni ponedjeljak organizirali koncert kulturno-umjetničkih društava na Narodnom trgu i tamburaškog orkestra u Ninu. Uoči Uskrsa grad je obilovao manifestacijama tradicije uskrsnih običaja poput “Pozdrava proljeću“ i “Uskrsnog zadarskog pjata“, a na sam Uskrs mogao se obići sajam knjiga i etnoizložba. Šibenik je svoje goste počastio u ponedjeljak besplatnim uskrsnjim doručkom na Trgu Pavla Šubića, uz obilje jela i pića, te nastupe Narodne glazbe, Gradske straže, dječjih zborova i klapa koji su tijekom cijelog dana uveseljavali turiste i domaćine.

Uglavnom, na prvom predsezonskom testu turističkog gostoprimstva i profesionalnosti, prošli su svi osim Splita.

slobodna dalmacija

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar