Split veličanstveno ispratio posljednje putovanje Olivera Dragojevića prema Veloj Luci

Split veličanstveno ispratio posljednje putovanje Olivera Dragojevića prema Veloj Luci

Tisuće Splićana, ali i brojni stanovnici drugih gradova i turista, kasno popodne u utorak dostojanstveno i s poštovanjem oprostili su se od Olivera Dragojevića. Njegov lijes katamaranom je iz Splita otplovio do Vela Luke gdje će glazbena legenda biti sahranjena.

Nakon što je katamaran isplovio iz splitske luke u njegovu čast za njim su krenule stotine brodica. U pratnji katamarana za Korčulu bile su i dvije raketne topovnjače Hrvatske ratne mornarice, brodovi MUP-a i Lučke kapetanije.

U Oliverovu čast zazvonila su i zvona Svetog Duje koje je prema pisanju hrvatskih medija, mimo uobičajenog Velikog petka posljednji put zvonilo prije 80 godina, prilikom pogreba velikog državnika i splitskog gradonačelnika Ante Trumbića.

Nešto prije 22:30 u Velu Luku je uplovio katamaran koji je oko dva i pol sata plovio od Splita s lijesom Olivera Dragojevića.

Cijeli veličanstveni ispraćaj započeo je u kasnim poslijepodnevnim satima u Splitu gdje je veći broj građana okupljenih na Rivi ispratilo svog sugrađanina.

Split ga je ispratio na vječni počinak u rodnu Velu Luku uz njegove pjesme, dok je povorku pratio pljesak uzduž špalira koji se formirao od Crkve Svetog Frane do Gata Svetog Nikole.

Prema procjeni policije na ispraćaju je bilo više od deset tisuća ljudi koji su na visokim temperaturama i jakom suncu strpljivo bili raspoređeni duž cijele Rive i gatova uz nju, ali i u Marmontovoj, na Matejušci, te na Prokurativama.

Split ne pamti ovakav ispraćaj. Vremena se mijenjaju, vremena i običaji. Splitski će kroničari reći da je 1922. godine cijeli grad (tada je brojao 30.000 ljudi) došao na sprovod Nikole Gazdića, neformalne prve zvijezde Hajduka, autora čuvene pobjede nad Građanskim (2:1), nakon čega je Janjčić (zbog kovrčave kose) umro od posljedica tuberkuloze. Tko je gledao Velo misto, zna o čemu pišemo.

 

(Izvori: Vijesti.hr/HINA/Jutarnji list/Slobodna Dalmacija)

Podijelite svoje mišljenje sa nama i ostavite komentar